Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ОД 11. ДО 17. АПРИЛА

ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ

На седници Уметничког савета новооснованог фестивала „Седам дана пролећа“ прошле среде, 3. фебруара, у просторијама београдског „Звездара Театра“ дневним редом утврђена правила и пропозиције
Шабац у априлу добија нови позоришни фестивал, одлучено је прошле седмице на седници Уметничког савета који је окупио еминентне ствараоце позоришне уметности. Симболичног назива „Седам дана пролећа“, јер је како рече председник Душан Ковачевић, „у нашем позоришту превише зиме“, фестивал ће публици понудити најбоља прошлогодишња позоришна остварења.
- Хоћемо свежину, лепоту, младост, полет, честитост у позоришном изразу ““ рекао је селектор Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта, додавши да ће од девет представа бити изабрано шест.
Глумица Мира Бањац овом приликом изјавила је да је веома почаствована што ће бити део тима фестивала, који по њеном колеги Воји Брајовићу представља нову наду у опстанак театра.
- Оживљавање овог фестивала у мени буди наду да битка није изгубљена, да је позориште нешто што чува оно што је основна национална карактеристика ““ језик који је јединствен у региону ““ додао је Брајовић.
Осврнувши се на дугу историју Шабачког позоришта, значајне уметнике, фестивале и награде, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић потврдио је да је град спреман за овако велики културни догађај .
- Док је Шабац био и политичко и културно и привредно врело Србије и Србији је ишло добро. Ми се трудимо да организујемо један квалитетан уметнички догађај у Шапцу. Седам дана најквалитетнијих представа у Србији у нашем позоришту које је једно од најбољих ““ истакао је градоначелник.
Савет фестивала, кога сачињавају Душан Ковачевић, председник, глумци Мира Бањац и Воја Брајовић, редитељи Никита Миливојевић и Небојша Брадић, књижевник Светислав Басара, театролози Светислав Јованов и Миливоје Млађеновић и историчар уметности Бранислав Станковић, донео је и Правилник којим је између осталог предвиђено и дружење публике са глумцима, читање драма, састанци представника свих позоришта учесника са циљем сагледавања проблема са којима се уметници данас сусрећу.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa