Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
РЕПУБЛИКА ОДБИЈА ДА ИЗМИРИ ОБАВЕЗЕ ПРЕМА ГРАДУ

ДА ЛИ ЈЕ СУД ЈЕДИНО РЕШEЊЕ

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и његови сарадници, имали су прошлог уторка састанак са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Београду
Много важних тема на столу, а мало резултата. Тако је, у најкраћем, изгледао прекјучерашњи састанак представника града и тима Александре Дамјановић, државне секретарке Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Република одбија да исплати 130 милиона динара граду, на основу заједничког улагања у изградњу базена, делом зато што се не зна ко је правни наследник Фонда за развој, а делом зато што у државној каси нема новца.
- Тражили смо да се представници министарства изјасне о нашим захтевима. То што град штеди и рационално троши новац нас не сме ставити у неравноправан положај у односу на друге локалне самоуправе. Други градови и општине су прошле године добили новац од републике кроз ванредне трансфере, а одабравају им се и разни пројекти. Шабац има најбоље пројекте из области енергетске ефикасности, саобраћаја и инфраструктуре, а новац не добија. На састанку нисмо добили ни информацију када ће држава уплатити 130 милиона динара, колико нам дугују за базен. Оправдања да не постоји правни следбеник Фонда за развој, који је гарантовао да ће трансфер новца бити извршен, није прихватљиво. Ми смо сопственим средствима, на радост свих грађана Шапца, изградили базен. Предложили смо и да се тај износ усмери ка реализацији пројекта изолације стамбених зграда и подизања нивоа енергетске ефикасности у Шапцу, јер то доприноси ангажовању грађевинске оперативе, мањој потрошњи енергије и нижим рачунима за грејање наших суграђана. Речено нам је да ни то у овом тренутку није могуће, каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Уколико држава не испуни своје обавезе, град ће поднети тужбу, најављује градоначелник Шапца.
- Консултоваћу се са правним тимом о томе да ли решење за ову ситуацију треба да потражимо на суду. Ја волим своју државу, али тражим да држава испуни оно на шта се обавезала. У наредних седам дана очекујемо додатне информације, а након тога ће све бити много јасније. Шабац има озбиљне пројекте и очекујемо да нас држава у њима прати. Ако не желе да нам помогну, нека нам барем не отежавају посао, нагласио је Зеленовић.
Иако је пројекат изолације стамбених објеката у Шапцу добио високу оцену од представника ресорног министарства, новац за реализацију ће се тражити из других извора, попут фондова Европске уније, јер средстава за ове намене у каси Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нема.
- Пројекат изолације насеља Бенска бара смо осмислили сами, а сада покушавамо да нађемо начин за финансирање. Државна секретарка Александра Дамјановић нам је рекла да Министарство грађевине нема новца за реализацију овог пројекта. Упућени смо на сарадњу са међународном Канцеларијом немачке организације за техничку сарадњу (ГИЗ) и Министарство енергетике, те да са њима разговарамо о финансирању овог пројекта, навео је Слободан Јеротић, градски менаџер за енергетику.
На састанку је требало да се разговара и о изградњи ауто пута Шабац-Рума, коју је прошле године, приликом посете Криваји, најавила министарка Зорана Михајловић. Иако је тада рекла да су средства за ове намене обезбеђена за 2016., како ствари стоје, магистрала ће и даље бити једина веза између Шапца и Руме.
- Нажалост, иако је било најављено, састанку нису присуствовали руководиоци Јавног предузећа „Путеви Србије“. Државна секретарка нам је рекла да ће прикупити све информације у вези са планском документацијом за изградњу овог путног правца, као и начинима финансирања овог пројекта. Иако је било најава, средства за изградњу ауто пута Шабац-Рума нису предвиђена у буџету за 2016. годину, те новац за изградњу ове деонице треба тражити кроз друге моделе финансирања. Очекујемо да нам у наредном периоду предложе решења. Због одсуства представника ЈП „Путеви Србије“ нисмо разговарали о реконструкцији путног правца Шабац - Сремска Митровица, што је такође један од приоритета за нас, рекао је Миодраг Филиповић, директор Дирекције за путеве.
Недопустив однос према Граду
Представници града сматрају да је однос републичке власти према Шапцу недопустив, јер се одбацују добри пројекти и не поштују уговори, само због неподударности локалне и извршне власти. Због тога ће, ако затреба, правду потражити и на суду.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa