Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
РАЗВОЈ НОВИХ И ПОБОЉШАЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ УСЛУГА

УНАПРЕДИТИ ЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМ

Град Шабац планира да у наредном периоду реализује четири велика енергетска пројекта. Истовремено, ради се и на одржавању и унапређењу квалитета постојећих услуга
Повећање енергетске ефикасности, мања потрошња енергената, нижи трошкови за рачуне и коришћење обновљивих извора енергије, представљају стратешке циљеве које представници града Шапца желе да остваре у наредном периоду. У овим областима, град има четири припремљена пројекта.
- Шабац намерава да настави са пројектом енергетске ефикасности изолације стамбених зграда. Имамо намеру да изградимо топлану на биомасу и постројење за комбиновану производњу топлотне и електричне енергије. Размишљамо и о искоришћавању енергије реке Саве, кроз изградњу постројења са топлотном пумпом великог капацитета. Ова четири пројекта смо кандидовали за финансирање из фонднова Европске уније и очекујемо да барем неки од њих буду реализовани у скором временском периоду, каже Слободан Јеротић, градски менаџер за енергетику.
За реализацију пројеката неопходна је подршка државних институција.
- О овим темама разговарали смо са представницима Министарства енергетике, Канцеларије за европске интеграције и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. У овим институцијама постоји списак приоритетних пројеката, те се надамо да ће се и наши пројекти ускоро наћи на овој листи, додаје наш саговорник.
Истовремено, ради се и на унапређењу квалитета постојећих услуга. Две трећине грејне сезоне протекле су у најбољем реду. ЈКП „Топлана Шабац“ брине о 230 километара гасоводне и 22 километра вреловодне мреже, на којима током протекла четири месеца није било озбиљнијих кварова.
- Сезона се одвија без већих проблема. Било је мањих кварова, узрокованих пуцањем старих цевовода, али смо их отклонили у веома кратком року. Због тога ми сваке године радимо реконструкцију дела врелодне мреже у Шапцу, за шта је издвојено пет милиона динара. Ове године од дела тих средстава реконструисаћемо део од Шабачке болнице до Економске школе. Захваљујући програму Немачке развоје банке, ове године ће котларница у улици Јанка Веселиновића бити реконструисана тако да ће, уместо мазута, користити природни гас за снабдевање грађана топлотном енергијом. То је у складу са препоруком о коришћењу енергената са мањом емисијом штетних гасова. Топлана, у договору са оснивачем, размишља и о изградњи објекта који ће стамбени и пословни простор грејати коришћењем биомасе, јер је план државе да се до 2020. године 27 одсто енергије добија из обновљивих извора, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
Због уговореног месечног измирења обавеза ка највећем добављачу, „Србијагасу“, руководство „Топлане“ апелује на редовно измиривање рачуна.
- Наплата је много боља и уреднија током грејне сезоне, а томе предњаче најстарији суграђани. Постоје на жалост и недговорни грађани, али и привредни субјекти који не измирују обавезе. Проценат наплате рачуна је виши од 92 одсто, али укупна дуговања грађана и привреде износе око 300 милиона динара, јер многи дужници веома дуго нису плаћали рачуне. Због тога наша потраживања морамо да наплаћујемо судским путем, преко приватних извршитеља. Тако решење није добро ни за кога, јер дужници, осим основног дуга, морају да плате и трошкове вођења поступка и услуге приватних извршитеља. Као алтернативу, и даље нудимо могућност репрограма дуговања, на три, шест или дванаест месеци, у зависности од висине дуга, додаје наш саговорник.
Цена даљинског грејања за грађане је остала на нивоу прошлогодишње, док је цена грејања за пословни простор значајно умањена.
- Тачно је да је током последњих дванаест месеци било појефтињења цене гаса, али су сви други трошкови, попут дистрибуције гаса и царине поскупели. Ми смо једна од малобројних топлана у Србији које нису повисиле цене својих услуге. Са друге стране, смањење цене даљинског грејања за кориснике пословног простора је веома добро за привреднике. Они се, на основу наше методологије, сада залажу да се исти модел примени и када су у питању и други комунални трошкови, што је показатељ оправданости оваквог решења, каже Ђурић.
Руководство Шабачке топлане има довољно капацитета да обезбеди инфраструктурно опремање делова града где постоји интересовање привредника за покретање производње, попут Сверозападне радне зоне.
- Ми смо спремни да свим инвеститорима обезбедимо прикључке на дистрибутивни гасни систем. Радује нас најављени долазак десетак инвеститора на подучју Северозападне радне зоне, а ми ћемо урадити све што је неопходно како би они са покретањем производње почели што пре, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“.
„Све послове који су нам поверени обављају стручни и искусни кадрови. Надамо се да ће забрана запошљавања у јавном сектору бити укинута у наредном периоду, јер, да би очували постојећи ниво квалитета пословања, потребни су нам млади стручњаци, који ће, уз подршку веома квалификованих искусних колега, допринети даљем развоју нашег предузећа“, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
„Градски пројекти у области енергетске ефикасности су међу најбољим у Србији. Желимо да и у овој области будемо пример другим локалним самоуправама“, каже градски менаџер за енергетику Слободан Јеротић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa