Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
НОВА СЕЗОНА НОВИ ВИРУС

АКО ЈЕ ЗИКА НИЈЕ ЛАВ

После птичијег и свињског грипа, ове године је на ред дошао зика, вирус који преносе комарци. За сада га има у јужној Америци, али нико са сигурношћу не може да каже да ли ће се он проширити и на остатак планета. Поред тога што се поуздано не зна ни како се све може пренети, није још најјасније ни какве компликације може изазвати. Утврђено је да код беба, чије су мајке у трудноћи биле заражене зиком, изазива микроцефалију ““ мали обим главе и смањен развој мозга.
Др Небојша Софранић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Шапцу каже да се не зна ко је све у Србији био изложен ризику, као ни да се не зна да ли ће вирус преносити и наши комарци.
-На основу сазнања која тренутно имамо, зика вирус преносе комарци којих код нас нема и угрожене су особе које иду у подручја где овог вируса има. Ризичан је по труднице. Поред комараца, доводи се у питање и преношење полним путем и трансфузијом, али то све још треба да се испита. Једино остаје да се прате препоруке када се путује у земље где има зике. Када су у питању симптоми у 60 до 70 одсто случајева их нема. Тамо где их има то су температура, болови у мишићима и зглобовима, наводи Софранић.
Драгана Димитријевић
-Нисам забринута због ширења зика вируса, мада редовно пратим информације у вези са овом темом. Сматрам да наше подручје, па ни људи, не спадају у угрожену популацију, с обзиром на то да знамо где је жариште вируса и како се преноси. Наравно да додатни опрез не може да шкоди, али се нисам оптерећивала ни ранијим пандемијама којима смо били изложенији, па се тако не оптерећујем ни зика вирусом, јер верујем да је мала вероватноћа да се заразим.
Сузана Митровић
-Не бринем се због себе, плашим се само због мале деце која су недужна и која се рађају или која ће се родити са компликацијама изазваним тим вирусом. Мислим да ће се код трудница усадити страх и да ће се, нажалост, мали број усудити да роди дете ако вирус стигне и до нас.
Мирјана Стојићевић
-Сваке године буде популаран по један вирус. Ове године је то зика. Наравно да се народ уплаши. Међутим, мислим да у нашим крајевима нема потребе за паником. Сматрам да здравствене организације на територији и града и државе раде свој посао како треба и да се одређене мере заштите здравља становништва предузимају када је то потребно.
Грип званично стигао
Прошле седмице вирус грипа је регистрован на територији Шапца. Очекује се пораст броја оболелих јер деца крећу у школу, а и топло време погодује томе.
-Почетком фебруара смо узели неколико брисева носа и ждрела и на Торлаку су изоловали вирус АХ1. Некада је ово био пандемијски, а сада је сезонски грип. Ово је очекивано време за јављање и клиничка слика није тешка. Превентивно је потребно избегавати веће скупове, ако је то могуће, каже др Небојша Софранић.
Према његовим речима, остало је још вакцина, али се мора узети у обзир да од тренутка примања вакцине треба две до три недеље да се створи имунитет.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa