Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
СВЕВРЕМЕНИ НУШИЋ У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

СЛИКА НАШИХ НАРАВИ

Сцена „Маска“ у копродукцији са Позориштем „Мале ствари“ Требиње и Културним центром Требиње премијерно прошлог четвртка извела комедију „Нушићев оптималан број“
Глумачки тројац Жељко Милошевић и Анета и Иван Томашевић прошлог четвртка васкрсли су непоновљивог Бранислава Нушића на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ Шабачког позоришта. Агатон, Јеротије, Сарка, Живка министарка, Госпа Миса, Јеротије пронашли су пут до свог творца кроз низ перипетија и заврзлама у кошмарној атмосфери коју до врхунца „лудила“ доводи психијатар луђи и од самих ликова.
Поигравањем са жанровима и ситуацијама писац текста и режисер Иван Томашевић успео је да нушићевски хумор заогрне вешто смештеним порукама и коментарима нашега времена. Спопадајући даноноћно Нушића у настојању да их у својим делима прикаже бољима него што јесу на позорницу су изнели низ типова карактера у којима је публика, попут скривених симбола, откривала све оне одлике представника данашњих институција, назови интелектуалаца, али и „малих“, на први поглед безначајних људи који из сенке вребају своју прилику.
Динамична комедија „Нушићев оптималан број“ самим својим насловом доводи нас у запитаност: „Писац за сва времена или смо ми остали исти за сва времена?“ И као код Нушића нудим нам се једноставан одговор. И Нушић и ми, и прошлост и садашњост, остали смо непромењени са свим нашим малим егзистенцијалним прохтевима, манама и пороцима. Зато и не чуди што је позориште огледало живота у коме најреалније сагледавамо како друге тако и себе саме.
Сцена „Маска“, Позориште „Мале ствари“ Требиње и Културни центар Требиње, успели су на најбољи могући начин да у свом нушићевском лонцу „укрчкају“ чорбицу наших нарави.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa