Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
МАНИФЕСТАЦИЈА ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ПРОМОЦИЈУ РЕГИОНА

ТУРИСТИЧКО БЛАГО ПОДРИЊА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

На 38. Међународном сајму туризма у Београду туристичке организације Шапца, Богатића и Крупња стручњацима и широј јавности презентују своје потенцијале. Коцељева за сада без промоције на овом догађају, те надлежни сматрају да за ову привредну грану тек иду бољи дани
Од 18. до 21. фебруара на Београдском сајму, на 38. Међународном сајму туризма, међу више од 1.100 излагача из преко 50 земаља, туристичке потенцијале ће представити општине региона. Шабачка туристичка организација акценат ставља на важан јубилеј: 200 година од доласка Јеврема Обреновића у овај град, Богатић и Крупањ фокус усмеравају на манифестациони туризам, док туристичка понуда Коцељеве, ове године на овај начин неће бити презентована широј јавности.
Два века грађанске традиције
-Важан јубилеј, двеста година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац биће једна од тема са којом ћемо се представити на Сајму туризма под слоганом „Два века грађанске традиције“. Поред тога биће представљена и нова стална поставка Народног музеја „Шабачки времеплов ““ баштина за будућност“. Парк науке као део туристичке понуде града представиће све своје атрактивне програме. Манифестације, као кровни туристички прозвод Шапца заузеће посебно место: Руже Липолиста, Чивијада, Чивијашки карневал, Шабачки вашар све су то дешавања по којима се Шабац препознаје. Нисмо занемарили ни сеоски туризам који је велики потенцијал овог краја, док ће планина Цер као једна од највећих природних целина овог краја заузети посебно место-навела је испред Туристичке организације Шапца Тамара Пејић, и додала.
- Ове 2016. Туристичка организација града Шапца напуниће 20 година, а наше учествовање на Сајму туризма само ће потврдити позицију града Шапца на туристичкој мапи Србије. Штанд Туристичке организације града Шапца биће својеврсни шабачки прозор у свет туризма и комуникација.
По Пејићкиним речима, протекле године у Шапцу је остварено нешто више од 10.000 ноћења, док је најпосећенија манифестација традиционално био Шабачки вашар који је посетило преко 50.000 људи.
Атрактивна природа Рађевине
Туристичка организација Општине Крупањ учествује на предстојећем 38. Међународном сајму туризма у Београду заједно са туристичким организацијама града Лознице и Осечине. На сајму ће бити представљена туристичка понуда општине Крупањ, најављене општинске манифестације и промовисана гастро понуда. Туристичка организација Општине Крупањ сваке године пружа прилику угоститељским објектима, удружењима и појединцима који се баве туризмом, да учествују на сајму туризма, највећем туристичком догађају у Србији како би се представили потенцијалним посетиоцима.
Савремени Крупањ карактерише еколошки незагађена и атрактивна природа употпуњена културно-историјским споменицима. Због повољне надморске висине, позитивних климатских фактора и нетакнуте природе Крупањ је идеална дестинација за припреме спортиста као и за извођење наставе у природи.
Крупањ и околина имају веома богато културно историјско наслеђе и велики број споменика из разних периода, а у последње време атрактиван је међу туристима и због бројних манифестација: Дани Међаша,“Лазаревдан“,“Петровдански сабор“ и“Плодови Рађевине“.
Штанд у духу Мачве
Штанд Мачвана који ће заузети атрактивно место у хали четири београдског сајма одисаће духом завичаја из прошлих времена. Најзначајнији детаљ биће представљање основних мотива традиционалне културно-туристичке организације “Хајдучко вече“, која ће ове године бити одржана 50. пут. Јубилеј је достојан сваке пажње, а жеља организатора повратак “пољуљаног“ имиџа манифестације по којој је овај крај препознатљив у Србији. То је показала и недавна анкета у којој се 96 одсто испитаника изјаснило да “Хајдучко вече“ обележава Мачване.
- Практично пре отварања у четвртак од осам часова биће наш наступ на РТС у јутарњем програму. Будући да је такмичење младића за ласкаву титулу мачванског харамбаше на “Хајдучким вечерима“, централни део програма, представићемо неколико ранијих харамбаша. Уз мачванску свадбу, по традиционалним обичајима, биће ту и доста другог културно-забавног програма. Осим тога истичем и значај цркве и спомен костурнице у Дубљу, као и значајан број угоститељских и кулинарских специјалитета овог краја. Проширујемо и смештајне капацитете, а неће изостати и представљање других значајних туристичких потенцијала краја. У томе ће нам помоћи бројни сарадници, а посебно ученици Средње мачванске школе, смера кулинари који ће припремити своје традиционалне слаткише. Предвидели смо и наградну игру за све посетиоце, а шест најсрећнијих имаће прилику да користе бројне смештајне и друге услуге краја, каже Дарко Машић директор Туристичке организације општине Богатић.
Сајам зимнице као потенцијал
Коцељевачка општина случајним и намерним пролазницима у овом тренутку може да понуди једну, из године у годину све посећенију манифестацију, Фестила зимнице који се организује сваке године крајем септембра месеца. Прошле године је за два дана, током трајање сајма, Коцељеву посетило око 12 хиљада посетилаца, а велики број гостију окупи и мото скуп.
- Општина Коцељева је препознала значај развоја туризма али је до сада искористила само делић својих потенцијала. Ми имамо прелепа села која су заправо ваздушне бање, ту су здрава вода, ваздух, наши сељаци су јако вредни и могу да понуде здраву храну. Само делић капацитета је у Коцељеви искоришћен у овој области. Целе године наша села могу да буду занимљива гостима, али за развој сеоског туризма неопходна је добра инфраструктура. То је предуслов. Селима која су заинтересована да се баве туризмом ми пре свега морамо да обезбедимо добре путеве, струју и воду како би ове дестинације туристима биле доступније и привлачније. У наредне четири године очекујемо да ћемо завршити планиране инфраструктурне пројекте који су битни и за развој ове области - рекла је заменик председника општине Славица Ранковић.
Она је подсетила и на значајне културно-историјске локалитете и личности овог краја, попут поп Луке Лазаревића и Јанка Веселиновића, затим на локалитет старог римског насеља, али да је најпре неопходно да се све то што овај крај има доведе у пристојно стање како би постало туристичка понуда тамнавског краја.
Радно време
Радно време сајма туризма, у четвртак 18. фебруара је од 10 до 18 часова. У петак и суботу штандови ће за посетиоце бити отворени од 10 до 19 часова, а у недељу од 10 до 17 часова. Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групе 200 динара по особи. За сат времена паркирања потребно је издвојити 200 динара.
Очекује се рекордан број посетилаца
Прошлогодишњи Сајам туризма посетило је 70.000 људи. Организатори очекују да ће та цифра овај пут бити премашена за неких 5.000. Земља партнер овогодишње манифестације је Словенија, а следеће Црна Гора. Истовремено са Сајмом туризма организују се још три манифестације: 12. Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство, 7. Сајам вина и 12. Сајам сувенира.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa