Инфо

5. август 2010.5. авг 2010.
ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТИ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

ОД ГУБИТАКА БОЛИ ГЛАВА

Према подацима Републичког завода за развој привреда Србије је прошлу годину завршила са губитком од 95,7 милијарди динара или скоро са милијарду евра по тадашњем курсу. Највеће минусе забележила је прерађивачка индустрија, посебно велика предузећа
Ако је судити по финансијским резултатима које је ових дана изнео у јавност Републички завод за развој, српска привреда је на коленима. Прошла година је окончана са губицима од 95,7 милијарди динара, што је по тадашњем курсу износило скоро милијарду евра. Прецизније, у 2009. години губитак српских предузећа износио је 373,9 милијарди динара и надмашио је добит од 278,2 милајарде за читавих 34,4 процента.
Као главни кривац негативних биланса српских предузећа проглашена је светска економска криза. Вероватно и јесте, јер је привреда у 2006. и 2007. години бележила позитивне трендове. Први знаци глобалних невоља појавили су се 2008. године, да би негативне последице нарочито дошле до изражаја у прошлој години. Највећи део губитака сконцентрисан је у великим предузећима и прерађивачкој индустрији.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa