Инфо

19. август 2010.19. авг 2010.
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ ПОВОДОМ 19. АВГУСТА, ДАНА ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

НА ИЗМАКУ КРИЗЕ

Коцељева важи за лидера у међуопштинској сарадњи. Ове године је потписан уговор са Осечином и Убом. Шта он конкретно значи за становнике ове општине?
- Ми као општина јесмо лидери малих општина у региону а мислим да имамо добре контакте са већином општина овог типа као и са великим општинама у Србији. Уб и Осечина су суседне општине и чинимо једну природну целину. Као три општине имамо могућност да наступамо пред пројектима који се нуде од Европске уније и ми ћемо заједно конкурисати за одређене пројекте. Биће ту више пројеката у конкуренцији, видећемо да ли ћемо проћи и са којим пројектом. Али свеједно, који год пројекат прође у реализацији ће учествовати све три општине тако да ће све три општине имати одређену добит. Ти пројекти су у основи развојни који у крајњем имају за циљ могућност новог запошљавања.
На који начин ће бити саниране последице елементарних непогода и има ли могућности да се помогне пољопривредницима?
Ова година је година која у светским размерама прави озбиљне проблеме и сведоци смо да се климатски услови нагло мењају. Елементарне непогоде које се најчешће огледају кроз енормне количине падавина у кратком периоду, праћене градом, стварају велике проблеме овој општини тако да смо у јуну и јулу имали огромне падавине које су причиниле велике материјалне штете, првенствено на инфраструктурним објектима, путевима, мостовима. Штете су такође и на пољопривредним усевима. То што општина може да уради је да искористи средства од пет милиона динара која смо добили од Владе Републике Србије за санирање штета и она ће бити искоришћена искључиво за враћање инфраструктуре у неко претходно стање. Та средства нису довољна и мораћемо да усмеримо и додатна средства из буџета. Грађани и сви ми се морамо прилагодити новим климатским условима. Пољопривредницима смо ове године исплатили четири милиона помоћи од града а моја препорука је да нађу могућности да осигурају своје усеве и да је то најбоља заштита.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa