Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ЗА САДА САМО ШАБАЦ И СТАРА ПАЗОВА ЕМИТОВАЛИ МУНИЦИПАЛНЕ ОБВЕЗНИЦЕ

ДОБАР НАЧИН ФИНАНСИРАЊА

Могућност да јавном емисијом муниципалних обвезница реализују капиталне инвестиције до сада су искористили само Шабац и Стара Пазова. Стручњаци кажу да је овај начин финансирања изградње значајних пројеката много повољнији од банкарских кредита
Хартије од вредност са повољнијим каматним стопама од банкарских кредита. Тако се могу описати муниципалне обвезнице које су, за сада, јавно емитовали најпре Шабац а потом и Стара Пазова, два пута. Осим примамљивих, за евро индексираних каматних стопа, куповина ових хартија од вредности подразумева и директно одлучивање о томе шта је једној локалној заједници потребно.
- То је веома добар начин ангажовања средстава. Сви купци обвезница добијају веће каматне стопе него кад новац оставе на банкарску штедњу. Муниципалне обвезнице се увек издају тако што се прво грађани питају о томе шта им је најважније. На тај начин се долази до одлуке о обиму средсатва и изради пројекта. Грађани улажу средства која добијају назад, уз примамљиву камату која се не опорезује, наводи Ђорђе Станичић, секретар Сталне конференције градова и општина.
Емисијом муниципалних обвезница у Шапцу је изграђен градски базен. Градоначелник Шапца нема ниједну замерку на модел финансирања овог објекта.
- Емисија муниципалних обвезница је за нас била потпуно нов вид финансирања. Он пружа велике могућности да град под повољнијим условима добије средства за реализацију значајних пројеката. Са друге стране, зарађују и грађани и привредници који у њих улажу, те је до добитна ситуације за све актере, наводи Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Страх од издавања ових хартија од вредности је беспотребан, кажу стручњаци, пошто је поступак који се завршава емисијом обвезница веома ригорозан.
- Морате да имате банку која стоји иза емисије обвезница. Пре тога, различита државна тела, попут Комисије за хартије од вредности, морају да одобре издавање обвезница. Потребно је и време и добра припрема пројекта, а локална самоуправа која жели да емитује обвезнице мора да докаже, кроз ревизорске извештаје, да годинама уназад послује позитивно, наводи Станичић.
Представници Шапца овај вид финансирања значајних пројеката препоручују и другим локалним самоуправама.
- Од емисије муниципалних обвезница постоји само корист, без иједне лоше стране. Сигуран сам да постоје велики број пројеката који могу да се рализују на овај начин. Учешће грађана у куповини обвезница зависи од њихове номиналне вредности, што је цена нижа, грађани ће је пре куповати. Они ће свакако подржати пројекте који доприносе квалитетнијим условима живота у њиховим заједницама, а у таквим условима нико не може бити на губитку, каже Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa