Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“ ДОБИЛА АУТОМАТСКУ МЕТЕОРОЛОШКУ СТАНИЦУ

ПРЕДУХИТРИТИ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ

Недавно постављена у дворишту школе послужиће ученицима на часовима физике и географије. Поред параметара и података који се могу очитати уз помоћ рачунара моћи ће се израђивати и краткорочна временска прогноза
Од идеје до реализације прошло је извесно врема али су коначно ученици ОШ „Николај Велимировић“ добили аутоматску метеоролошку станицу која је са радом кренула претпрошле седмице.
- Драго ми је што смо прва основна школа која има аутоматску метеоролошку станицу. Заиста бих волела да свака школа може да има овакво наставно средство. Добро је зато што деца могу да се кроз клима дијаграме које правимо, а пратимо све преко рачунара, науче прогнози времена. Због велике климатске разноликости условљене најпре еурографијом гарантујем да ниједна постављена станица не представља промашај већ је потпуно оправдана за било коју локацију па макар и у истом насељеном месту - рекла је проф. географије Тања Милановић.
Наука коју су познавали још стари Грци и Египћани услед потребе за разумевањем времена и појава изнад тла током векова усавршавала се. Данас, полако постаје доступна и најмлађима жељним знања и проницања у тајне временских прилика.
- Прва Аристотелова књига „Метеорологика“ настала је још пре нове ере што нам говори да је метеорологија и пре постојала. Имали су потребу за објашњавањем ветрова, свих појава изнад тла, торнада. Модернизацијом метеорологије уводи се и огроман значај физике у то. Деца могу да уче како из физике тако и из географије јер је метеорологија имала доста значаја и употребе у данашњем времену. Пре свега могу да научим како да очитам температуру или какво ће сутра бити време јер ми некад то доста значи. Не морам само да гледам на телевизији временску прогнозу већ могу и сама да се уверим у то - одушевљена је Валентина Рудаљевић, ученица ВИИИ3.
Љубитељ географије, Андреј Томић, такође ученик ВИИИ3, заинтересовао се за велике могућности које пружа једна оваква аутоматска метеоролошка станица.
- Највише служе да би се брзинским путем од станице стигло до компјутера који аутоматски преради све информације које су скупљене. То су влажност ваздуха, притисак ваздуха и нпр. температура и падавине. Помоћу те станице можемо да скупимо све те информације и да урадимо какве ће бити температуре на недељном, дневном, месечном и годишњем нивоу. Пошто се у нашој школи одржава доста манифестација, спортских и културних, сада ће нам бити лакше да претпоставимо какво ће време бити и да ли ће оне моћи уопште да се одрже. У модернијим државама као што је нпр. Шведска имају аутоматске метеоролошке станице са инфо таблама на којима пишу све те скупљене информације - зналачки је додао Андреј.
Непознаница, бар када су у питању временске прилике, за „Николајевце“ у наредном периоду неће бити. Како истичу ту су за све оне радознале који би хтели да сазнају временску прогнозу за подручје Шапца из прве руке.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa