Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
УСКРШЊИ ПОСТ

ПРОЧИСТИТЕ СВОЈ ДУХ

Постимо ли или се само уздржавамо од мрсне хране
Ускршњи пост је и најстрожији код хришћана. Међутим, многи га често схватају као пуко уздржавање од хране. Он је ипак много више од тога. Прилика да сагледате свој живот, очистите не само своје тело, тако што нећете јести у Срба популарно месо, већ и да свој дух прочистите, вратите се вредностима које подразумевају хуманост, ослобађане од негативних емоција и успостављање везе са Богом.
Свако ко се одлучи за пост, ову прилику би требао да искористи да унапреди свој живот, и себе као људско биће и хришћанина.
За почетак, таштина, заборавите ја и уздигните се изнад њега и слике о себи као непролазном, незамењивом бићу. Тесла је осветлио читаву планету али је ипак завршио на истом месту као и остали.
Бес. Сваки пут када пожелите да се продерете на некога, изразите своје негодовање, избројте до десет. Уштедећете много енергије коју бисте иначе расули на нешто што неће улепшати ваш дан, нити поправити односе. Боље идите у природу и шетајте или вежбајте, тако негативна енергија отиче од вас.
Брига. Уколико се трудите, радите на себи и дајете се, брига је сувишна. Ви сте пружили свој максимум, резултати ће доћи а неке ствари и нису у нашој моћи и не можемо их мењати.
Страх. Проводимо живот у страху, вечитом устезању и анксиозности. Рођени смо да би живели, радовали се, склапали пријатељства чак и у позним годинама, пробали нове ствари и ширили видике.
Оговарања. Уздржите се од ове лоше навике, коју сви понекад и несвесно практикујемо. Оговарањем не постижемо ништа, трујемо свој дух и постајемо део друштва, који у туђем оку види све грехе овог света а у свом не осећа ни трн.
Помозите другима. Када видите просјака на улици, срећни сте јер сте у прилици да некоме помогнете, помозите старима, поклоните обућу и одећу коју не носите. Помозите али немојте никоме о томе причати, добро ћете се осећати сами са собом а ваша дела ће бити несебична. Бићете награђени.
Љубазност. Пролазимо једни поред других као сене, осмехните се некоме, упутите поздрав, ако је прилика. Видећете осмех на лицу који ће и вама вратити ведрину.
Уколико се, када пост продје устали бар једна од ових препорука, можете рећи да је имао сврху, а ви ћете напредовати у свом развоју, као човек и духовно биће.
Велики пост је најважнији посни период у току године. Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог. То је уједно и најстрожији пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино у уље дозвољени су само суботом и недељем, али и на дан св. четрдесеторице мученика, док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго средом и петком. По слабости се у недељне дане осим среде и петка може разрешити уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо „на води“, осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино. На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води“. Такође строго постимо и Велику Суботу као једину посну суботу у току године.
Д.Мићић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa