Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОСЕТИО ГРАФИЧКИ ЦЕНТАР „НОВА“

СОЦИЈАЛНО ОДГОВОРНА ФИРМА

Од 30-так радника Графичког центра „Нова“ скоро петина су особе са инвалидитетом. Шабачка фирма, директно и индиректно, сарађује са најпознатијим српским компанијама, а планирају и повећање производње
Графички центар „Нова“ основан је 2002. године. Током протеклих 14 година ова фирма је константно повећавала обим производње и број радника.
- Сарађујемо са највећим домаћим компанијама, попут „Апатинске пиваре“, „Карлсберга“, и „Јафе“. Бавимо се графичким дизајном и израдом рекламног материјала. Вршимо израду на хемијским оловкама, шољама, мајицама, а израђујемо и сувенире, навела је радница Жељана Прица.
Пример Графичког центра „Нова“ показатељ је да је осим финансијских резултата предузећа веома важан и однос према запосленима, односно давање шансе особама са инвалидитетом да у послу покажу своје квалитете, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приликом посете овој фирми.
- Запослење и нова радна места неће нам донети нико са стране, већ се за њих морамо изборити сами, у нашем граду. Графички центар „Нова“ пример је борбе за напредовање фирме и бригу о запосленима. Они су пружили прилику особама са инвалидитетом, који спадају у теже запошљиву категорију људи, да раде. Похвално је што предузеће које има близу 30 радника, запошљава пет особа са инвалидитетом. Наш план је да у граду, у наредне четири године, омогућимо свима који желе да раде, да добију посао, истакао је градоначелник Шапца
Особе са инвалидитетом у овој фирми обављају веома важне послове.
- Моје искуство у вези са радом у Графичком центру „Нова“ је одлично. Овде радим већ три године. Руководство фирме се труди да нам све што је потребно за извршавање радних обавеза буде доступно. У односу на друге фирме у којима сам радила, овде је ситуација неупоредиво боља, немам ни једну замерку. Пре Графичког центра „Нова“ седам година сам радила у другим фирмама, а овде сам осетила најснажнију прихваћеност. Послодавци треба да схвате да особе са инвалидитетом желе да раде, и ако имају неопходне услове, прилагођене њиховим потребама, могу да буду најбољи радници, рекла је Драгана Марковић Матић, координатор за људске ресурсе.
Пре три године, због доказане друштвене одговорности, шабачка компанија „Еликсир“ и Фонд „Хумано срце“ уступили су простор Графичком центру „Нова“.
- Фирма „Еликсир“, као друштвено одговорна компанија, бесплатно је уступила простор Графичком центру „Нова“. Производни објекат смо привели намени и обезбедили канцеларијски простор, јер снажно подржавамо запошљавање особа са инвалидитетом и свих осталих лица из теже запошљивих категорија, рекла је Ружица Поповић, председница Управног одбора Фонда „Хумано срце“.
Власници фирме кажу да ће и у наредном периоду пружати шансу особама из теже запошљивих категорија. Поред тога, надају се још сигурнијем привредном амбијенту, како би и пословни резултати предузећа били што бољи.
ПРОШЛЕ ГОДИНЕ 116 ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ПРОНАШЛО ПОСАО
Посредством Филијале националне службе за запошљавање, прошле године 116 особа са инвалидитетом добило је посао. Мотивисаност ових особа је најбоља препорука за њихово радно ангажовање, што примери из праксе и доказују.
- Национална служба за запошљавање има посебне програме којима стимулише запошљавање особа са инвалидитетом. Једну групу чине субвенције, односно олакшице за послодавце који су спремни да запосле те особе, а друга група програма се односи субвенције за самозапошљавање особа са инвалидитетом. Висина субвенција за запошљавање особа са инвалидитетом је за 20 до 30 одсто већа у односу на друге субвенције, а и услови за остваривање права на овај подстицај запошљавања су једноставнији у односу на друге програме. Послодавци могу да рачунају на рефундацију 75 одсто укупне бруто зараде особе са инвалидитетом. Уколико послодавци запосле радног асистента за особу са инвалидитетом, имају право на накнаду од 50.000 динара месечно за сваког радног асистента. Поред тога, ако имају потребу за прилагођавањем радног места за особу са инвалидитетом, они могу конкурисати за подстицај за те намене у висини до 400.000 динара. Искуство показује да су особе са инвалидитетом веома добри радници, који су врло мотивисани при обављању посла. Они непрестано доказују да вреде и да могу да зараде за себе. Прошле године, 46 особа са инвалидитетом је запослено кроз програме које спроводи Национална служба за запошљавање, док је 70 осталих новозапослених почело да ради мимо ових програма, чиме се доказује да су ови радници веома мотивисани, каже Радивоје Мићић, директор шабачке Филијале националне службе за запошљавање.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa