Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
СТЕВАН ДОЈЧИНОВИЋ, УРЕДНИК ПОРТАЛА „КРИК“

НЕ МОГУ ДА НАС ОБЕСХРАБРЕ И УПЛАШЕ

Први пут су нас напали унапред, за истраживање које нисмо још завршили. Стање у медијима је катастрофално због цензуре, контроле и бруталног односа власти према новинарима
Уредник портала „Крик“ Стеван Дојчиновић нашао се под ударом медија који отворено подржавају актуелну власт у Србији и премијера Александра Вучића. Повод за оркестриран напад „Информера“ и телевизије „Пинк“ је почетак истраживања „Крика“ о имовини премијера Србије и његове породице.
Дојчиновић за „Глас Подриња“ каже да је најитересантнија чињеница што је по први пут „изведен“ напад унапред.
- До сада су нас углавном нападали када би нешто објавили, а први пут смо се нашли под ударом за истраживање које нисмо завршили, нити објавили. Ми смо кренули да радимо нешто што је најнормалнија ствар у нормалном свету. Свуда у свету је сасвим логично и легитимно да се представи јавности имовина водећих људи у држави. Не видимо ту ништа спорно, то је на неки начин и уобичајено истраживање. Овде је проблем што смо нападнути, а да при том прича није готова. То нас је ставило у сасвим нову ситуацију ““ истиче Дојчиновић.
Према речима уредника „Крика“, константни и оркестрирани напади трају годину дана, али је важно да овај портал није изгубио кредибилитет због писања „Информера“. Подршка је стигла са свих страна, и из земље, и из иностранства.
- Проблем је настао што се неко дрзнуо да истражује имовину премијера. А, ми смо се придржавали званичних папира и докумената, онога што је пријављено и регистровано. Све што смо тражили, налази се у јавно доступним документима и ништа није спорно у нашем истраживању ““ додаје наш саговорник.
Дојчиновић тврди да овакви напади на „Крик“, али и на њега, не могу да их обесхрабре и уплаше. Јасније нам је под којим околностима радимо, и јасно је да смо под будним оком агенција. Највероватније БИА. Ти напади „Информера“ нису битни, најопасније је то да смо под присмотром агенција - каже Дојчиновић.
Све оно што се дешавало, по њему, представља покушај да се саботира рад „Крика“ и да се застраше људи. Дојчиновић наводи да када се неко бави истраживачким новинарством може да очекује свакакве нападе и застрашивања.
Дојчиновић напомиње да је „Крик“ позвао премијера Александра Вучића да да интервју и да очекују да ће до тог разовора доћи, пошто су начелно добили позитиван одговор.
Када је реч о медијској сцени у Србији, Дојчиновић сматра да је она катастрофална.
- Не знам како је било раније, за време Слободана Милошевића, али старије колеге кажу да ја данас стање много горе него што је било икада. Сада имамо овакву ситуацију због цензуре и контроле који спроводи режим. Никада није било овакве сервилности према властима. Власт је брутална у свом односу према медијима ““ наглашава уредник „Крика“.
Он није заговорник новинарских протеста, нарочито испред Владе Србије. Најбоље би било, како каже, да се новинари баве својим послом. Новинари сами прихватају ситуацију у којој се налазе и на медијима је да се боре за своју слободу.
- Оптимиста сам и верујем да после тешких година може да се иде ка бољем. Ситуација је у рукама новинара. Пробили смо лед, десило се неколико битних догађаја, неколико добрих истраживања. На новинарима је сада да наставе и да раде свој посао ““ закључује Ставан Дојчиновић, уредник портала „Крик“.
УТИЦАЈ ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛА
Портал „Крик“ је само један у низу информативних сајтова који су доступни. Занимљиво је да управо ти портали тренутно највише и истражују.
- То је позитивна ствар, али негативно је што они главни медији, који су далеко утицајнији, не преносе открића портала и не нестављају истраживања које смо ми започели. А, ради се о опште друштвеним темама.Утицај интернет медија није толико велики као телевизија и новина са великом гледаношћу и тиражима, али не бих потцењивао утицај и значај портала. Наш сајт је током фебруара посетило 230.000 људи, што је респектабилна бројка ““ каже Дојчиновић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa