Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ЗДРАВА ПОРОДИЦА

ПРЕДУСЛОВ ЗА ЈАКО ДРУШТВО

У многим ситуацијама смо чули да морамо сачувати породицу као основну ћелију друштва. Сложићемо се сви да то није тешко рећи, а веома лепо звучи. Посебно у тренуцима када породицу треба анимирати да некоме да подршку. Ретко чујемо конкретне предлоге и програме како породицу сачувати и ојачати и створити предуслове да буде потпора друштву на прави начин. Удружење грађана „НАПРЕДНИ ПОКРЕТ“ у свом програму велику пажњу поклања породици и сматра да је здрава и јака породица предуслов за јако друштво. У том смислу се и боримо за јачање породице као основне ћелије одакле ће проистећи и јак Шабац и јака Мачва, а на крају и јака Србија.
У години јубилеја, не можемо да не споменемо да је управо једна јака породица на челу са Јевремом Обреновићем, породица која је имала визију, од нашег града створила један веома важан центар у коме су се дешавале многе ствари први пут у Србији, сматра председница „Напредног покрета“, Тања Радовановић. Захвљујући Јеврему и његовој породици, Шабац је израстао у место које је било познато и ван граница Србије. Било је увек у Шапцу напредних породица које су давала напредне појединце, који су обележили раздобља у развоју Шапца и околине. Сигурно је једно, да би појединцу било тешко да се сам избори да иза себе није имао своју породицу. Управо из тог разлога „Напредни покрет“ се залаже да се учини све да се породица ојача.
Сведоци смо да се у задњим данима, ношени предизборним заносом, доста говори о селу, о развоју града, о запошљавању, о програмима за младе. Све су то важне теме, али су веома мало битне ако не будемо имали програме који ће помоћи да се оснује породица, како у граду, тако и на селу. Економска независност младих је први предуслов да се одлуче да оснују своју породицу, да рађају децу и боре се против беле куге која прети да опустоши наша села. Удружење „Напредни покрет“ сматра да ми на нивоу локалне власти морамо да дамо подстицаје за развој породичног предузетништва и породичног бизниса. Тако ћемо створити услове да родитељи, а и њихова деца, имају могућност избора будућих занимања и правца образовања. То је услов да се млади усавршавају и доносе нова знања и доприносе развоју својих породичних послова. Поред економске сигурности, породици се морају створити услови да безбрижно живи, да има места у вртићима, да деца и омладина имају места и услове за креативан развој, да пензионери имају простор за дружење. Када родитељи знају да су им деца безбедна, сигурна и да здраво живе тада и они могу да се посвете својим пословима пуним капацитетом. Тада ће комплетна породица бити задовољна и сви ће моћи да дају свој допринос развоју и изградњи породице, а самим тим и развоју нашег града.
Председница „Напредног покрета“ Тања Радовановић истиче да је управо кроз свој дугогодишњи педагошки рад са децом могла да препозна стање у породици. Дечји осмех или туга на лицу показују стање у породици. По томе се може препознати да ли родитељи имају новац за екскурзију, за нове патике, за тренинг, за нови инструмент, за одлазак у позориште. Да не помињемо да има деце која немају три оброка дневно. „Напредни покрет“ сматра да се морамо борити да ниједна породица нема оваквих проблема.
Тања Радовановић такође истиче да подршка „Напредном покрету“ као удружењу грађана, значи подршка свакој породици, јер ће се „Напредни покрет“ залагати да имамо све више слика насмејаних родитеља са својом децом, а све мање слика насиља, сиромаштва и криминала. Посебно је важно нагласити да ово није програм “Напредног покрета“ пред локалне изборе у Шапцу, већ је ово један од кључних програмских циљева за које ће се „Напредни покрет“ залагати у наредним годинама. Сигурни смо да ћемо заједничким деловањем доћи до циља, а то је здрава и јака породица.
Председница „Напредног покрета“, Тања Радовановић, позива све суграђане, да у недељу 03.04.2016. у 10.00., са својим породицама, дођу испред просторија Покрета, на породично дружење у оквиру програма „СТАЗА ЗДРАВЉА“. Стаза здравља промовише породично бављење спортом кроз шетњу стазама Шапца и околине у циљу смањења кардиоваскуларних обољења. Стаза здравља ће се одржавати два пута недељно на различитим локацијама и под вођством професора физичке културе. То је одлична прилика да брачни другови заједно шетају, баке са унуцима, маме са ћеркама, очеви са синовима, или сви заједно, одлична прилика да се у једном породичном амбијенту борави у природи и уједно бави спортом и здравим животом.
Напредни покрет

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa