Инфо

2. септембар 2010.2. сеп 2010.
ТЕМА О КОЈОЈ СЕ ГОВОРИ

МЛЕКАРИ ТРАЖЕ РЕШЕЊЕ

Драма на тржишту млека и даље траје. У Удружењу млекара трагају за решењем којим ће сви бити задовољни. Посебна пажња биће усмерена на мале произвођаче. Шабачке млекаре, током септембра, најављују корекцију цена. Трговински центар “Рода“ нема већих проблема а мале радње данима муку муче са снабдевањем млеком
Иако се сви надају да ће се снабдевање млеком убрзо стабилизовати, ситуација на тржишту је крајње напета. Произвођачи не одустају од својих захтева, прерађивачи постепено подижу цене, док у Министарству пољопривреде поручују да ће се дугорочно решење наћи тек кад се изврши ребаланс буџета. Трговинским центрима остаје да се сналазе, а потрошачима да пак купују скупље млеко.
Наставак преговора између произвођача и прерађивача заказан је за септембар. У шабачком Удружењу млекара, кажу да ће том приликом покушати да за преговарачки сто доведу и представнике Министарства пољопривреде. Међутим, договор који се том приликом постигне, биће легитиман тек следеће године, јер је за фармере ова сезона завршена.
- У току септембра ћемо имати дводневни семинар у Врујцима. Позваћемо представнике министарства да нам се придруже да видимо шта ћемо да радимо за следећу годину јер смо за ову већ закаснили. Очекујемо да нас саслушају и усвоје неке наше предлоге ““ истакао је испред шабачког Удружења произвођача млека Слободан Илић из Мајура.
Шабачки млекари су у државној асоцијацији произвођача млека једни од првих који су покренули питање цене. Инсистирали су на даљем удруживању и груписању произвођача у јединствену целину, организовали и уговарали састанке са прерађивачима. Сада кажу да морају да истрају, али у својим захтевима имају обзира према целокупној економској ситуацији у земљи.
Пошто смо били покретачи ових преговора, ред је да у њима и истрајемо. Међутим, у својим захтевима се трудимо да имамо обзира не само према нашим потребама, већ и потребама прерађивача, могућностима државе. Не вреди да ми повећамо цену млека ако прерађивачи после не могу производе да продају на тржишту ““ каже Илић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa