Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
САОПШТЕЊЕ

ЗА ПРАВЕДНУ МАЧВУ

Сматрамо да политика и идеје, које се у општини Богатић воде деценијама, су довеле ову општину у групу најнеразвијенијих општина у Србији! Сав потенцијал, који Богатић има није искоришћен, чак нарушен и запостављен! Одлучили смо се за велику коалицију из разлога, што је у општини највише урађено на еколошком плану за време Слободана Савића. Групу за Праведну Мачву сачињава пет странака: Демократска странка, Заједно за Србију, Либерално демократска партија, Социјално демократска странка и Зелени Србије.
Пошто је претходно урађен пројекат генералног водоснабдевања ОБ а потом детаљни план проширења изворишта, а потом детаљни план за потисни вод, извориште - Клење - Бадовинци у дужини од 11км сада је могуће то и урадити, а то ће бити и један од основних задатака ове групе након избора, ако нам грађани укажу своје поверење. Дакле, потисни вод за водо - снабдевање Клења и Бадовинаца може се завршити за две до три године и на томе ће се највише радити! Поред тога што мештани добијају чисту и здраву пијаћу воду, долази и до ширења водоводне мреже, раста ЈКП у Богатићу и до нових наплата. Вода је горући проблем у општини, у већини месних заједница вода није за пиће, такав проблем је већ две године у Црној Бари, проблем се још није решио. Да подсетимо, у протеклој години, у неколико ОШ школа деца нису имала чисту и здраву пијаћу воду за пиће, у ОШ у Дубљу тај проблем је траје две године, локална власт за то није имала слуха, све док Зелени Богатића нису поднели иницијативу и захтевали хитно решавање проблема, након чега је проблем и решен, слична ситуација је била и у ОШ у Салашу Црнобарском и Клењу.
- Канализација да би почела са радом требају невелика средства како би главни колектор био у функцији и како би се одмах јавне установе прикачиле и био решен проблем са септичким јамама и изливањем у центру Богатића и шире! У 21. веку ми у центру варошице имамо септичке јаме, што је поражавајуће! Када дође до обилнијих падавина оне се изливају и постају извор заразе!
- Топлификација Богатића , вредност прве фазе топлификације школа, Дома здравља, општине, вртића и других јавних установа је око 3.000.000. Треба да користимо европске фондове, да конкуришемо за њих сада када су нам доступни. Али су нам за то потребне две ствари, локална самоуправа која жели да се бави овим задатком и стручни људи при ЛЕР-у (канцеларија за локални и економски развој). Имамо велику уштеду у енергентима а топлификација се врши на основу бушотине са топлом водом.
- Пољопривреда : Када је пољопривреда у питању данас је сељак у највећем проблему, нарочито мала и средња пољопривредна газдинства, која једва преживљавају. Дирекција за пољопривреду мора да повећа буџет и присније сарађује са пољопривредницима. Наш концепт је да се у наредним годинама посветимо органској производњи, јер предео Мачве је идеалан за такав начин узгајања. И ту би баш та мала и средња домаћинства нашла и најбољу рачуницу, ми данас на 1ха органског узгајања можемо да зарадимо и до 5.000 евра. Да се роба може пласирати у Србији, су доказ пољопривредници из целе Србије који су учествовали на првом сајму Органских производа у октобру прошле године у Богатићу, и податак да се у Европи свакодневно органском храном снабдева 50 милиона становника.
Приступање регионалној депонији Срем ““ Мачва! Пошто локална самоуправа то још није учинила, ми данас имамо мањак отпада на депонији у Сремској Митровици него што би могла да прими на годишњем нивоу, а села Богатића су затрпана смећем. Свако село има по неколико сметлишта на којима имамо све врсте отпада, од комуналног до опасног, и представљају извор заразе. Примарна сепарација се спроводи само у два села, али неадекватно и недовољно добро! Потребно је што пре санирати све депоније и прикључити се регионалној Депонији Срем-Мачва. Опет долази и до проширења услуга ЈКП у Богатићу и повећања наплате.
- Наставићемо са радом тротора ради безбедности деце и бициклиста! Непостојање бициклистичких стаза и мали број тротоара је велики проблем који захтева решавање. Зелени Богатића су прошле године поднели иницијативу за израду бициклистичке стазе између Узвећа и Мачванског Метковића, још нисмо добили одговор. А, подсећамо да је то најопаснија деоница, где имамо и неколико саобраћајних незгода са смртним исходом и на десетине у којима су бициклисти или пешаци учествовали.
- Изградња и реновирање дечјих игралишта су такође део плана ове коалиције, како би децу одвојили од улице и усмерили на спорт и рекреацију.
- Наставак по питању енергетске ефикасности, која је започета за време Слободана Савића, помоћу европских фондова, а то је енергенат на биомасу!
- Када је коњички спорт у питању и хиподром у Богатићу, желећемо да Мачва постане центар коњичког спорта, да се традиција настави и да се поносимо оним што је одувек било најбоље у Мачви, а то су свакако добри коњи и љубав према овом спорту.
На тај начинн када се решавају проблеми бажичне инфраструктуре у комбинацији са енергетском ефикасношћу долазимо у ситуацију да потенцијалном инвеститору постајемо интересантни. Док то не будемо радили и даље ћемо бити ту где се и данас налазимо, на самом дну, а могућност запошљавања ће и даље бити минимална!
Морамо решити проблем водовода и канализације, јер само у том случају можемо довести стране компаније и запослити људе у Мачви, до тада ће се све сводити на лажна обећања! Позивамо грађанке и грађане општине Богатић да на наредним локалним изборима подрже листу за ПРАВЕДНУ МАЧВУ, како би након избора били у могућности да ове проблеме и решавамо!
Александар Фирауновић председи&#

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa