Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ УГОСТИЛИ ДРУГАРЕ ИЗ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ЗА ОБЛИКОВАЊЕ МАРИБОР

МОСТОВИ ДРУГАРСТВА

Сарадња двеју уметничких школа започета 2014. године изложбом радова шабачких средњошколаца у Марибору. Прошле године четрдесет наставника словеначке школе узвратило посетом, а претходне седмице од 4. до 9. априла, боравком девет ученица у пратњи професора Рената Флиса и Матјажа Чрчека настављено дружење
Сунчан дан, жагор младих, четкице, боје, уз жељу да се науче калиграфска ћирилична слова били су најлепша слика коју су својим дружењем исписали ученици Школе примењених уметности и њихови гости из мариборске Средње школе за обликовање. Крајњи резултат, прошлог четвртка на креативним радионицама у школском дворишту домаћина, било је дрво пријатељства на коме су заједничким снагама осликане гране са именима ученика и наставника двеју школа, цветови, отисци шака, као симболи заједништва и другарства.
- Врло је љеп Шабац. Тако мали. Сад знам да дођем сама до школе и града. Храна је врло добра. Највише су ми се свидели ћевапи и пуњене паприке. Једва чекам да дођу код нас у Марибор. Ова школа је боља од наше јер има врло различитих програма. Сви су тако слободни. Хоћу да направим калиграфију са ћирилицом да донесем кући, као и чашу код грнчара. Свиђа ми се пуно. Једва чекам да дођу код нас у Марибор, а када за годину дана положим испит за ауто доћи ћу поново - одушевљено, готово савршеним српским језиком, рекла је гошћа Атена Бошњак, ученица треће године смера графички дизајнер.
Пријатељства склопљена на овакав начин најлепша су што је потврдила и Ружица Ристивојевић, ученица И4 образовног профила јувелир Школе примењених уметности.
- После другог дана постали су опуштенији. Заједно смо излазили, дружили се. Много им се свиђа код нас. Већ смо се договориле да се преко распуста посећујемо. Овакви сусрети су лепи јер се упозна другачија нација и другачији животни стил. Научи се нешто ново као нпр. језик. Пуно је утисака и свима ће бити жао кад се приближи растанак, али биће још сусрета - уверена је Ружица.
Током боравка ученици из Марибора присуствовали су часовима практичног рада радо се укључујући у све активности. Проф. Ренато Флис одржао је час географије за ученике и наставнике шабачке школе на опште одушевљење.
- Утисци су одлични. Искуства занимљива, инетерсантна, повољна. Школа у Шапцу врло добро сарађује са својом локалном околином. Интересантно је што доста изложу ван школе за разлику од нас. Ово је почетак једне, пошто смо причали са нашом равнатељицом Надјом Јагер Поповић, надамо се, веома добре и занимљиве сурадње, измене искустава. Вероватно следећих година доћи ће наставници из Шапца у посету Марибору, а исто и неке моје колеге из Марибора у посету овде - рекао је Ренато Флис, проф. географије и историје са чиме се сложио и проф. физике Матјаж Чрчек.
Програми размене ученика, по речима директорке Школе примењених уметности Невенке Ђокић, веома су важни пројекти за школе јер носе дубљу поруку и смисао. Доприносе упознавању других народа, култура и обичаја, рађању пријатељстава, одржавању социјалних веза, стицању нових знања и вештина.
- Све то је драгоцено искуство у коме ученици школе уче једни од других, њихови наставници размењују педагошка искуства, а школе искуства у области начина и организације рада. С обзиром на заиста дивне обостране утиске из ове посете, наставићемо сарадњу. Планирамо да у септембру, на већ упућен позив школе из Марибора, узвратимо посету нашим пријатељима - обећала је директорка.
Током петодневног дружења уприличене су посете шабачким установама културе. После суботњег излета у Београд, где је посећен и Музеј Николе Тесле, уз сузе и обећање за поновним виђењем шабачки ученици испратили су своје госте и пријатеље на воз за Марибор.
ДОБРИ ДОМАЋИНИ
Школа примењених уметности потрудила се да гостима из Словеније приближи не само свој рад већ и град Шабац па су тако организоване заједничке посете институцијама културе. У Библиотеци шабачкој обишли су недавно отворену изложбу ученика Уметничке школе „Јевремови прозори ка Јевропи“, а у Народном музеју сталну поставку. Посећену су Парк науке уз стручно вођство проф. Татјане Марковић Топаловић и Храм св. Тројице на Летњиковцу где се налази рад ученика иконостас у камену. И гости и домаћини присуствовали су и постављању скулптуре Давида Јовановића, бившег ученика шабачке уметничке школе, у дворишту Међуопштинског историјског архива.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa