Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
СтраниЧицин интервју

Родитељи Желе да нам удовоље

Ако ових дана завирите у друштвене стране било којих новина наћи ћете катастрофична предвиђања о трошковима које родитеље матураната чекају за велико финале. Хотел, вечера, хаљина, одело, ципеле, фризер, педикир, маникир, козметичар... Цифре које се помињу су астрономске. Мене је занимало, наравно, шта о томе мисле млади људи. У канцеларији стручних сарадница Економско-трговинске школе у Шапцу све је прштало од енергије насмејаних матураната (морам да додам, макар у загради: томе су допринеле и сараднице Јелена и Катарина које, по изгледу и осмеху, лако можете помешати са матурантима).
На моја питања одговарали су Никола Мартиновић, Јована Савић, Иван Качаревић, Јелена Тинтор, Стефан Матић, Никола Матић, Тијана Макевић и Катарина Томић. Питала сам их о плановима за матуру, о трошковима, договорима са родитељима, значају матурске вечери... После овог лепог дружења стварно ми је тешко да замислим неког адолесцента како лупа руком о сто и наређује родитељима колико ће да потроше.
Драги родитељи матураната, договорите се са својим одраслим дететом!
Јована Савић: За мене идеалан провод подразумева да смо заједно, да се не догоди ништа ружно... На пример ““ плакање! Нисмо се ништа прецизно договарали, важно нам је да будемо заједно, али планирамо да касније можда заједно закупимо једну собу, наставимо дружење. Још нисам смислила гардеробу за то вече. Доста девојака је већ спремно, ја рачунам да имам довољно времена, мало сам разгледала... Мислим да ћемо за матуру потрошити у просеку 250-300 еура, неки могу себи да приуште више, неки не. Важно је да се договоримо са родитељима око свега. Не волим да их оптерећујем.
Иван Качаревић: Још увек нисам одлучио, баш сам компликован, као да сам женско! Кад треба да бирам, ја не знам шта ћу, а нисам баш отворен за сугестије, саслушам, али... Имам у глави неку црвено-белу комбинацију, имам и неку плаво-крем комбинацију... Не знам колико пара треба, мислим нешто око 500 еура за комплетан провод. Родитељи се не буне, а и ја сам углавном склон компромису са њима... Битно је да се добро проведемо, заокружимо ову причу. Можда ће на факултету бити и боље, већи град, провод, али ипак, лепо ми је сад, на часовима, са мојим друговима, професорима, овде у нашем граду.
Никола Мартиновић: Испланирао сам одавно... Црно бела комбинација, са штрафтама, одело, прслук, шешир... Не знам колико ће пара требати за комплетан провод, можда 1500 еура, то финансира тата. Очекујем добро дружење, да ћемо се добро провести, напити... Ма, да се не фолирамо, сви то очекују... Иако не слушам ту врсту музике ““ по мом укусу је више клуб „Стефан Браун“ у Београду - планирам да се добро проведем и да уживам.
Јелена Тинтор: Матурско вече ми је још некако по страни, сад више размишљам о пријемном испиту, а радујем се и Егзиту. Завршила сам припреме, хаљину сам купила на летовању у Турској, комбинација црвене и старог злата... Не знам која је цена била, чак не знам ни цену фризуре, иако редовно идем код фризера. За плаћање су још увек задужени мама и тата. Нису имали примедби на моје захтеве. Ако нешто желим спремна сам да додам и свој новац, умем да штедим.
Стефан Матић: Матура ми значи, то је последње заједничко окупљање целог одељења. Нисам испланирао гардеробу још увек, али определићу се за неку свечанију варијанту, треба да будемо у добром издању. Момцима је, ипак, лакше. Девојке су компликоване. Мислим да треба издвојити неких 200-300 еура. Договарам се са родитељима о томе. Имам уштеђевине од новца који сам добијао, па могу да додам. Генерално, мислим да родитељи хоће да нам удовоље.
Никола Матић: Радујем се, али, није баш да једва чекам да дође матура. Слажем се да не треба више од 200-250 еура... Свестан сам ситуације, али чак и да имамо више новца, ја бих се потрудио да изаберем гардеробу коју и после могу да носим у различитим приликама. На матуру ћу ићи са девојком. Планирам да паузирам годину, желим да радим. Не желим да упишем било шта, ни неки приватни факултет, разматрао сам и ту могућност. Школовање ћу сигурно наставити.
Катарина Томић: Свако од нас жели да изгледа лепо то вече, и наши родитељи желе да изгледамо лепо. Бићу у неком свечаном издању, не знам још тачно. Што се друштва тиче, није битно место, није битно да буде луксузно, важно је с ким си. Моје друштво се супер проводи, где год да смо. Не треба цела породица да трпи због нашег матурског провода, мислим да ћемо потрошити највише 250 еура. Већина девојака мисли слично. Битно је да се лепо проведемо, да се дружимо...
Тијана Макевић: Не размишљам толико о матури, рекла бих, ни моје одељење, ми смо у фазону, има времена, шта буде биће. Важно ми је да сама будем задовољна собом, да себи изгледам лепо, да се осећам добро у томе, шта год да обучем. Мислим да не треба за то не знам колико пара, 200-300 еура је сасвим довољно. Стварно имам посебан однос са родитељима, они кажу, за тебе мора да има. Ипак, знају да сам скромна, да то никад не бих искористила. Није потребно да трпи цела породица због једне твоје вечери. Важније је то што ћемо се то једно вече скупити сви ми из одељења, из целе школе, само тад и никад после тога, то је некако, емотиван сусрет. Нервира ме што је дошло време кад је најбитније шта ћеш обући. На крају, ко зна на шта ћемо сви личити после журке!

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa