Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
ИЗЛОЖБА У МЕЂУОПШТИНСКОМ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

УПРАВИТЕЉ ВАРОШИ ШАБАЧКЕ

У Међуопштинском историјском архиву, протеклог уторка је отворена изложба архивске грађе из времена Јеврема Обреновића. Говорили су Раде Петровић, директор Архива и Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја.
- Архив је узео учешће у обележавању 200 година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац изложбом 58 оригиналних докумената из доба Јевремевог, тачније, од 1816. до 1840. године. Иако је 1831. године отишао у Београд, Јеврем је имао преписку са органима власти у Шапцу. Документа садрже све оно што је Јеврем урадио у нашем граду, тако да знамо да шабачке првине нису празна прича, рекао је Раде Петровић, директор Међуопштинског историјског архива.
Јеврем Обреновић је, као управитељ града, посредовао у судским споровима, што сведочи поставка “Господар Јеврем, управитељ вароши шабачке“. Према речима историчарке уметности Татјане Марковић, ова изложба даје неспосредан увид у оно што се дешавало у добу пре два века, без туђих или наших интерпретација.
- Изложбе овог профила пружају нам могућност да донесемо сопствени суд у вези са одређеном ситуацијом. Свакако да је, по Јевремовог доласку, град кренуо одређеним просперитетом, али то се није десило преко ноћи. Данас набрајамо новине и кажемо да је Шабац био “глава Београду“, “друга варош Србије“, онако како су га доживљавали путописци оног времена, али је извесно да је било потребно да прође дуги низ година да све оно што је Јеврем покушавао да створи у свом конаку буде потпуно прихваћено и примењено у целом граду. Ако део тог духа, тог времена, напредњачке мисли која је заиста отворила прозоре не само Шапцу, него и Србији ка Европи, будемо спроводили и данас, моћи ћемо, на бољи и потпунији начин, да схватимо Јевремово доба.
Изложба ће бити отворена до 29. априла.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa