Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДСКОМ ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ ДОНЕЛИ

СВЕТЛОСТ ЗНАЊА

Припремана годину дана, уз претходни исцрпни истраживачки рад о животу, делу и доктрини Николе Тесле, изложба „Луча“, отворена прошлог четвртка, показала да је „веза између научног сазнања и уметничког поступка много већа и снажнија него што се обично претпоставља“
У част сто шездесет година од рођења Николе Тесле, а поводом сто двадесет година постојања и запаженог културно-просветног рада Педагошког музеја у Београду, ученици Школе примењених уметности у Шапцу прошлог четвртка приредили су изложбу симболичног назива „Луча“.
- Велика ми је част и задовољство што могу да отворим ову изложбу, а када сам погледао радове сетио сам се речи професора Владете Јеротића да „само дела љубави остају“, јер заиста тамо где човек угради енергију и љубав, као што сте ви показали овом изложбом, то и опстаје. Ви свакако знате колико је Тесла био велика личност, али он је имао и нешто уметничко у себи. Данас је он фасцинантан за цео свет, а име Тесла доживљава неку врсту ренесансе. Ово што је Школа примењених уметности урадила носи један дубљи смисао, који сви, посебно на нивоу државе, морамо даље да негујемо, јер ако у наш будући живот не интегришемо оно што је вредно из наше прошлости, ми као народ нећемо опстати. Зато је ова изложба веома значајна, јер промишља шта значи истинско образовање и истинска култура - рекао је др Бранимир Јовановић, директор Музеја Николе Тесле, човек који је готово цео свој научни и истраживачки рад посветио разумевању личности и дела Николе Тесле.
На овај начин ученици од првог до четвртог разреда свих образовних профила желели су да укажу на генијалност Теслиног ума и потенцијал његових идеја и дела у развоју човечанства. У томе су, с обзиром да је Школа примењених уметности једна од најбољих уметничких школа у Србији, и те како успели, дарујући изложбу о којој ће се дуго говорити што је потврдио и Божидар Зејак, директор Педагошког музеја.
- Школа примењених уметности је једна од најзначајнијих школа у Србији уметничке оријентације. Ући у ову школу, то је као да сте ушли у један галеријски простор у коме се налазе дивни радови, баш као данас у Педагошком музеју, када се враћамо својим коренима.
Припремана годину дана изложба је понудила иновативна уметничка решења која су одсликала не само Теслу као научника него и љубитеља књижевности, поезије, филозофије, уметности.
- Изузетно свестран, елоквентан, образован. Дубоко духован у метафизичком смислу. Зато је он значајан не само у научном и технолошком свету, него је и бескрајно инспиративан кроз један шири културолошки и духовни аспект. Он је и нашим ученицима био велика инспирација, као што је то бројним уметницима широм света. Тесла је постао на неки начин симбол и икона савремене културе. Нове генерације га тако доживљавају. Он је био визионар новог доба, јер оно што је он створио велико је и, како време пролази, постаје још веће, а наша дужност је да то негујемо, чувамо и даље развијамо. Захваљујем ученицима и наставницима, јер знам колико труда и љубави су уложили радећи на овој изложби, а то је најмање што ми, као Теслини потомци, можемо да учинимо у част обележавања 160 година од његовог рођења - рекла је Невенка Ђокић, директорка Школе примењеним уметностима, окупљенима на отварању изложбе.
Одушевљење оним што су заједничким радом постигли није крила ни ученица четвртог разреда Сара Глигорић.
- С обзиром да сам имала прилику да се моји радови нађу и на овој изложби, могу рећи да нам је Никола Тесла, као свестрана личност, био веома инспиративан. Само истраживање о његовом животу, личности, интересовањима и невероватним изумима, помогло нам је да изложба буде овако разноврсна, али и да доста тога научимо и да можемо да применимо, не само у радовима, него и у животу - додала је уз осмех Сара.
За све заинтересоване ова надасве занимљива поставка коју су реализовале професорке Драгана Малишић Марковић и Мина Ступар, а којој је упечатљив визуелни индентитет дао проф. Михаило Симовић, може се погледати до 25. априла.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa