Инфо

9. септембар 2010.9. сеп 2010.
НАУЧНИК СА СРПСКИМ ИДЕНТИТЕТОМ

БИОГОРИВО ОД ОТПАДА

Већ тридесет пет година академик проф. др Марко Тодоровић се налази у троуглу сачињеном од хемије биотехнологије и екологије. Из патриотских побуда остао у Србији. Светски углед стекао као проналазач и иноватор. Тврди да је данас велики проблем науке што и њом влада мафија. Будућност види у широкој примени алтернативних врста горива
Редовни члан Српске академије иновационих наука у Београду професор др Марко Тодоровић аутор је већег броја књига, научних и стручних радова, као и стручних студија објављени у девним листовима. Као иноватор и проналазач учествовао је на бројним изложбама и сајмовима у земљи и иностранству(Бизнис база, Тесла фест, Архимед, Еурека). У светским научним круговима посебан углед има у области хемије, биотехнологије и екологије. Специјални саветник је неколико признатих фирми, између осталих и тексашке ПАЏ ““ цорпоратион. Серију успешних предавања, пре неколико година, одржао је на Федералном универзитету Бразила у Гојанији а потом на Универзитету Пассо Фундо у истоименом граду. Ово су само цртице Тодоровићеве успешне каријере.
Међутим, и поред могућности да се научним радом бави негде другде, у земљама где се он изузетно цени, Марко Тодоровић се одлучио за живот у Србији. Земљи, у којој каже, наука још није ни дефинисана а камо ли истински вреднована.
Тридесет пет година се бавим искреним научним радом у земљи у којој није ни дефинисана наука. Да живим на ови просторима сам се одлучио руководећи се тиме да сам Србин и православац пре свега. Желео сам да се испољим као научник који има свој идентитет, иако, сви знамо да данас тешко пролазе људи са идентитетом, јер је ово време дуалиста, људи „превртача“ који мишљење мењају сходно интересу. Међутим, упркос свему, одлучио сам се за овај простор, за земљу Србију из чисто патриотских разлога, као некада Мендељејев за Русију ““ објашњава др Тодоровић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa