Инфо

16. септембар 2010.16. сеп 2010.
СИГУРАН ПОСАО АЛИ БЕЗ ВЕЛИКЕ ЗАРАДЕ

ОВЧАРСТВО СВЕ ЗАНИМЉИВИЈЕ МЛАДИМА

Министарство пољопривреде сконцентрисано на повећање производње и извоза, а не „куповину“ социјалног мира, сходно томе на субвенције државе имају право углавном велика газдинства. За узгој оваца се одлучује све већи број младих људи. Поред младих одгајивача, будућност овчарства у укрштању раса и стварању сигурног тржишта
Иако, још увек ова пољопривредна грана код нас није довољно развијена, добри предуслови али и чињеница да за почетак нису потребна велика улагања, довели су до пораста интересовања за узгој оваца код млађе популације.
- Све већи број младих се окреће пољопривреди а самим тим и узгоју оваца. Познати су ми примери широм Србије где су млади људи незадовољни квалитетом живота у градовима одлучили да све оставе, оду на село и набаве стадо од стотинак оваца. Министарство пољопривреде је определило и одређена подстицајна средства, па у случају набавке основног, приплодног стада омогућен и повраћај уложеног новца у износу од 30 до 40 одсто. Мањи проценат се односи на сва газдинства, док је 40 одсто повраћај новца у случају да је носиоц газдинства жена, или особа млађа од четрдесет година - каже дипл. инж. саветник за сточарство Пољопривредне стручне службе Шабац Зоран Козлина.
По овој уредби, власници стада које броји између 30 и 150 оваца имају право и на додатна средства у износу од 3.000 динара по грлу. Овим је, како наводи Козлина, Министарство пољопривреде изашло у сусрет мало већим одгајивачима, јер је њихов основни циљ повећање производње а не одржавање социјалног мира у држави.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa