Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
АПЕЛ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

НЕ ПАЛИТЕ ТРАВУ И НИСКО РАСТИЊЕ

Законом о заштити од пожара („Сл.гласник РС бр. 111/09) је забрањено спаљивање остатака, стрних усева, смећа и биљних остатака.
Сектор за ванредне ситуације - Одељење у Шапцу, апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору, на обрадивим површинама, у шумама и у близини шума, због изазивања опасности по безбедност грађана и имовину.
Моле се грађани, да уколико примете, да неко пали траву и ниско растиње или примете већ постојећи пожар на отвореном, одмах обавесте најближу ВСЈ на тел. 193, ПС на тел. 192 или Оперативни центар на тел. 1985 како би се спречило даље ширење пожара.
Истичемо да је у Србији, од последица продуката сагоревања и ширења пожара услед паљења остатака на отвореном, прошле године, више особа изгубило живот или било лакше или теже повређено, док је материјална штета велика и тешко је процењива.
Подсећамо да је Законом о заштити од пожара забрањено ложење отворене ватре у шуми и непосредној близини шуме и спаљивање стрних усева, смећа на отвореном и биљних остатака, као и да су за непоштовање ове одредбе, Законом предвиђене високе новчане казне: за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара а за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.
Изазивање пожара представља опасност по живот и имовину грађана, регулисано је чланом 278 група кривичних дела против опште сигурности људи и имовине Кривичног законика Републике Србије. За изазивање опште опасности за починиоце су предвиђене високе казне: од 6 месеци до 5 година затвора.
Одељење за ванредне ситуације у Ш

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa