Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ЛОКАЛНИ И ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У КОЦЕЉЕВИ

НАПРЕДЊАЦИ НЕПРИКОСНОВЕНИ

У наредном сазиву локалног парламента од 31 одборничког места 27 ће заузети Српска напредна странка, четири представника имаће коалиција окупљена око социјалиста, док Покрет Двери није успео да прикупи довољан број гласова и пређе цензус
Од 8.248 бирача изашлих на биралишта, судећи према прелиминарним резултатима, листи напредњака у Коцељеви глас је дало 6.581, односно готово 79,79 одсто пунолетних грађана. За кандидате на листи Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, Српски покрет обнове-др Чедомир Јанковић коју су подржали и радикали гласало је 1.055 гласача, тј.12,79 процената. Српски покрет Двери у Коцељеви није успео да уђе у локални парламент јер је овој листи поверење указало 367 грађана општине са правом гласа, што представља 4,45%.
Више од три четвртине грађана Коцељеве изашлих на изборе својим гласом подржало је кандидате Српске напредне странке за републички парламент. Скоро седам одсто њих гласало је за социјалисте, нешто више од шест одсто поверење је указало радикалима, док је коалиција Двери и ДСС освојила око 3,5 одсто гласова у овој општини.
Око два одсто глас је дало листи Борис, Чеда, Чанак, док су све остале листе освојиле мање од овог процента.
Право гласа на изборима имало је укупно 11.663 житеља коцељевачке општине што је за око 400 мање у односу на претходне изборе.
- На биралишта је изашло 8.248 бирача. Гласало се на 34 бирачка места. Важећих листића је било 8.003 а неважећих 245. Ван бирачког места своје бирачко право остварило је 446 бирача. Комисија није утврдила неправилности које би утицале на правилност избора и законитост изборних радњи. СНС је освојио 6581 глас, коалиција око СПС 1.055 и Покрет Двери са освојених 367 гласова није успео да пређе цензус - потврдио је председник општинске изборне комисије Радивој Бојић.
Матић: Вероватно најбољи резултат у Србији
Носилац листе за локалне изборе и лидер напредњака у Коцељеви Верољуб Матић оценио је да је СНС вероватно у овој општини забележила највећи проценат освојених гласова у Србији.
- Још увек није проверено али према првим прелиминарним резултатима ово је вероватно најбољи резултат у Србији. Ми смо на локалном нивоу у општини Коцељева што се тиче републичких избора освојили 76 одсто гласова. Сматрамо да је тај резултат изузетан и да смо дали свој допринос и послали сигнал Александру Вучићу да ова средина подржава политику ове Владе. Ми смо уз ову Владу и Александра Вучића узнапредовали у општини Коцељева и надамо се да ћемо и у наредном периоду наставити, посебно имајући у виду обавезу коју су нам задали бирачи са овим процентом гласова. Што се тиче локалних избора ми смо добили 80 одсто. У Скупштини општине од 31 одборника смо добили 27 мандатара, четири је добила коалиција СПС-СРС-СПО-ЈС, тако да имамо убедљиву већину. На локалу народ је видео шта смо радили у претходном периоду, видео је колико значи једна добра комуникација између локалне власти и републике, да је то најбоље за грађане и они су се за то одлучили високим процентом и на локалу и на републици. Верујем да ћемо ми у наредне четири године успети да наставимо оно што је започето и да што се тиче ове општине узнапредујемо још више у привреди, у инфраструктури, а самим тим да подигнемо и запошљавање и укупан стандард грађана - изјавио је Матић.
Досадашњи председник коцељевачке општине Душан Илинчић оценио је да су избори прошли без инцидената у коректној атмосфери.
- Овај резултат сигурно није дошао сам од себе већ је последица једног дугогодишњег и темељног рада. Собзиром да сада имамо апсолутну већину у скупштини трудићемо се да радимо још боље и још ефикасније - рекао је Илинчић.
Резултатима избора, посебно локалним на којима су освојили око 13 одсто гласова, социјалисти у Коцељеви нису незадовољни.
- Ушли смо у скупштину, потврдили присуство на политичком небу општине. Драго нам је што су избори у општини протекли у једном цивилизацијском тренду и без већих неправилности- истакао је носилац листе Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, Српски покрет обнове - др Чедомир Јанковић и честитао победу Српској напредној странци уз обећање да ће у наредне четири године настојати да буду конструктивна и принципијелна опозиција те да ће радити у интересу грађана и бољитка ове општине.
Носилац листе Двери Зоран Мићић оценио је да су избори у овој општини били нерегуларни.
- Ми, у Коцељеви смо задовољни са 4,4 одсто гласова за Двери. Очекивали смо да ћемо ипак прећи цензус. Недостајала су нам око 32 гласа. У нефер условима, где је прећено гласачима, ово је добар резултат - закључио је Мићић.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa