Инфо

9. јул 2009.9. јул 2009.
ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ РАДЕНКО ПЕТРИЋ О СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА ДО 2020. ГОДИНЕ

ДА МАЧВА ПОСТАНЕ СРПСКА КАЛИФОРНИЈА

Поред сточарства и ратарства развијање производње и пласмана поврћа, воћа и цвећа. Наводњавање и неисцрпне резерве геотермалне енергије
Оно што је Калифорнија за Америку, то би требало да буде Мачва за Србију. Храбро је поређење и неких ранијих планера економског напретка велике српске равнице са гигантом светске привреде, која је у свим искушењима времена остала и опстала без фабричких димњака с ореолом вредних, штедљивих људи. Мачвани су у великој предности ако им се дода плодна земља, памет и капитал. За то се, а поготово ово задње треба изборити. Циљ је развијено, богато друштво, срећних и задовољних људи.
- Пољопривредна производња је мачванска основна делатност. Треба је развијати тако да задовољава потребе произвођача и ширег тржишта. Уз традиционалну производњу пшенице и кукуруза, поврћа и воћа, производња цвећа у стакленицима, пластеницима и на отвореном, заузела би веће површине, каже председник општине Богатић доктор Раденко Петрић.
Други, значајнији задатак у наредном десетогодишњем периоду је организована производња, откуп и прерада производа са знаком здраве хране и по стандардима Европске Уније.
Функционални системи за наводњавање били би изграђени на поседима индивидуалних произвођача. Тиме би се постигли оптимални услови производње у време елементарних непогода (суша) и смањила зависност од временских прилика.
Председник богатићке општине наглашава да се Стратегија развоја базира на интензивном унапређењу сточарства (тов свиња и јунади), и узгоју крава за производњу млека на приватним фармама. То би било подстакнуто близином прерадних капацитета (кланица, млекара и хладњача, које би се изградиле) сигурним пласманом уз тржишну цену. Исто се односи и на пласман и прераду воћа и поврћа, изградњом хладњача, сушара и пак центара...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa