Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
ИЗЛОЖБА “ОБАСЈАНОСТ НЕВИДЉИВОГ“

СВЕЋА У КОРЕНУ СРПСКОГ БИЋА

У оквиру трибинског програма Културног центра, у уторак је отворена изложба под називом “Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру“ ауторке Ане Чугуровић, магистра етнологије.
- Свећа много значи нашим људима на свим животним раскршћима и изборима. Оне су део свих важних догађаја у животу појединца, као што су крштење, свадба, смрт, али су присутне и у свим битним периодима године, пре свега у зимском периоду, када је светлост најмања и у пролеће, кад је светлост најпотребнија биљкама, пре свега. Пале их пчелари и ратари, постоје свеће које су карактеристичне за неке области рада, на пример, за воденицу. Све то говори колико је свећа дубоку укорењена у бићу нашег народа, рекла је ауторка на отварању изложбе.
Поставци, на којој су изложени дизајнирани текстови о свећама у веровањима и обичајима у Јадру, присуствовали су и ученици из Економске школе.
- У овом циклусу, Културни центар има веома интересантан програм. С обзиром да се поклапа са планом и програмом друге године којој предајем, али и са неким нашим истраживањима, редовно доводим ученике, каже професорка српског језика и књижевности Даниела Берић Дамњановић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa