Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
НОЋ КОЈА СЕ ЧЕКА СА НЕСТРПЉЕЊЕМ

НОЋ МУЗЕЈА

Ове године, манифестација Ноћ музеја се обележава 21. маја. Тим поводом, у Народном музеју у Шапцу, у 17 часова, биће свечано отворена изложба “Пре и после ватре“ археолога Гордане Ковић.
“Да ли сте размишљали о томе када смо почели да користимо ватру? Дођите на изложбу у Музеј и прошетајте кроз време дуго два милиона година. Видећете због чега смо овакви какви смо данас, колико нам је прелазак на кувану храну променио изглед и величину мозак, социјалну свесност и комуникацијску способност. Доместификујућу ватру, доместификовали смо сами себе“.
Библиотека шабачка је припремила програм “Библиотека у Библиотеци“, који је инспирисан значајним јубилејом за град Шабац - 200 година од доласка Јеврема Обреновића, под чијим утицајем град поприма изглед европске вароши. Културни живот Шапца био је везан за Јевремов конак, а најистакнутији симбол тог живота свакако је библиотека, коју помиње и Јоаким Вујић у свом делу Путешествије по Сербији. У библиотеци Јеврема Обреновића писали су, говорили, полемисали и размишљали Димитрије Тирол, Јован Стејић, прота Јован Павловић, Сава Поповић...
У Међуопштинском историјском архиву биће одржана изложба “Печат - круна документа“. Отиске разних ликова добијених урезивањем на мекој подлози, стари Грци називали су сфрагис што значи печат. На нашем језику ова наука названа је печатословље. У Србији печати се јављају у ЏИИИ веку у доба Немањића. На изложби у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу биће представљени печати знаменитих личности и државних органа, установа, организација и других институција из периода ЏВИИИ и ЏИЏ века.
Културни центар је припремио изложбу икона “Запис у злату“ Владимира Ћетковића, иконописца из Београда. Ово је изузетна прилика да се ужива у мајсторским иконама уметника који је ову изложбу представио у неколико градова Русије. Узвишена лепота прожета духовношћу никога неће оставити равнодушним. У Великој сали Културног центра у 22 часа биће одржан концерт женске вокалне групе “Шапчанке“, а у башти ће Саша Стаменковић визуелно, помоћу најлона, представити кретање људског ума. Инсталација под називом “Покрет ума“.
Школа примењених уметности припремила је изложбу “Луча“. Инвентивна ауторска решења повезана су перфекцијом израде, чврстом композицијом, снажним гестом, ритмом, динамиком и контрастом, а више од свега - топлим, емотивним приступом који помера границе преношења виђеног дозвољавајући спонтану игру маште, обједињену заједничком идејом, страшћу, снагом талента и личним сензибилитетом.
Изложбом посвећеној Анки Обреновић “Што се боре мисли моје“ КУД “Абрашевић“ се прикључује прослави обележавања 200 година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац. Прва Српкиња тога доба за коју се поуздано зна да је умела да чита, пише, музицира и преводи била је Јевремова ћерка Анка.
Прва народна апотека обележава 160 година апотекарства у Шапцу. Поводом јубилеја, биће представљена стална поставка у просторијама изнад апотеке, са очуваним материјалом за чување и израду лекова и препарата.
У дворишту Дома војске, Неформална уметничка група “Комбинарт“ отвориће изложбу “Изгубљени у времену“. На специјално дизајнираним паноима, презентоваће плакате еџ YУ и фотографије заборављених споменика старе Југославије. У истом духу биће креиране разгледнице које ће посетиоци изложбе добити на поклон. Посебној атмосфери допринеће акустични бенд млађе генерације Смоотх Роцкин“™ Ацоустиц.
ОШ “Вук Караџић“ припрема изложбу радова ученика и мултимедијалну презентацију са часова народне традиције, као и едукативну радионицу за посетиоце програма.
У ОШ “Јеврем Обреновић“ ““ “Јеврем Обреновић и његово наслеђе“, изложба из различитих области (биологија, веронаука, техничко, ликовна култура, страни језици, разредна настава) у приземном холу и интерактивна презентација Јеврем Обреновић и његови потомци ““ у учионици историје.
У ОШ “Јанко Веселиновић“ ““ “Деца деци кроз визуелну уметност“. Програм се састоји од два сегмента - један који се односи на изложбу ученичких радова у учионицама школе, а други је едукативног, забавно-уметничког карактера и садржи радионице за децу на тему ликовне и примењене уметности.
Шабачка гимназија наставља креативно трагање за новим сувениром - “Мој сувенир за моју школу“.
Шабачка синагога ће оживети током ове ноћи поставком изложбе која говори о припремама за будући музеј у којем ће се презентовати прича о Кладовском транспорту, али и значајним јеврејским породицама које су учествовале у развоју Шапца током претходних векова. Посетиоци ће имати прилику да виде унутрашњост зграде која ће прерасти у музеј, али и да учествују на неколиким радионицама.
УЛСШ ће представити радове ликовне уметнице Мирјане Стефановић изложбом под називом “Перцепција боје“.
Трг шабачких жртава, Грађанска Иницијатива “Корак“ ““ “Градови побратими“. Побратимство је леп начин да се упознамо и повежемо са другим културним срединама, солидарни у сличностима, толерантни према разликама, а Шабац има побратиме на све четири стране света.





Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa