Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.

Тетка Кајин С.О.С.

Тетка Кајо,
Мој проблем је у томе што немам самопоуздања. Увек ми се чини да немам свој став, да немам своју личност, јер радим оно што други хоће. На пример, купим нешто од гардеробе што сам дуго желела и сва сам срећна. Онда дођем у школу и коментари другарица буду без везе, кажу ми нешто што ми не прија, и ја ту ствар више не облачим! Ако кажем нешто што се другима не свиђа, па ми се смеју или ме зезају, ја после тога цео дан ћутим. Како да нађем самопоуздање?
Теа
Драга Теа,
Прво да ти кажем, никако ниси усамљена у твојој потрази за самопоуздањем. Много твојих вршњака и не мали број одраслих брине сличну бригу. Као да се заглавимо између себе и других, па не знамо шта нам је важније: да се свиђамо себи или да се свиђамо другима. Знаш, нико се није родио самопоуздан и нико нема неку одређену количину самопоуздања целог живота, сви на томе треба добро да радимо.
За почетак, загледај се у особе које познајеш а доживљаваш их као сигурне у себе. Шта они тачно раде, па ти делују самопоуздано? Како стоје, седе, ходају? Како постављају питања? Шта тачно раде када их неко зеза? Шта тачно раде када се неко не слаже са њиховим мишљењем? Пажљиво их посматрај, а ако су ти то блиски људи, слободно их и питај како се осећају и о чему размишљају кад се нађу у тим „незгодним“ ситуацијама. Што више будеш посматрала, биће ти јасније шта и сама треба да радиш. Затим, без устручавања, кад си сама у соби, глуматај! Стани пред огледало, замисли неку од ситуација у којој би ти иначе било непријатно, па покушај да одглумиш како би на ту ситуацију реаговала особа-модел. На почетку ће ти бити мало смешно, али веруј ми, помаже!
Има још једна згодна вежба за тренирање самопоуздања. Запитај себе: како бих се ја понашала да имам самопоуздања? Шта бих радила (како бих стајала, где бих држала руке...)? Шта бих причала? Како бих причала (гласно, тихо, брзо, полако...)? Што више детаља промислиш, то боље. А онда... Онда то и ради! Први и други пут ћеш можда имати осећај да глумиш, али ако то будеш често понављала, тај осећај ће нестати, то ћеш једноставно ““ бити ти!
Тетка Каја

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa