Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРАВОВРЕМЕНОЈ ЗАШТИТИ

УСЕВИ У ДОБРОМ СТАЊУ

Висок степен влаге утицао је на развој болести код усева а нарочито пшенице. Пшеница је засејана на површини од 19.000 хектара у атарима Шапца, Богатића, Коцељеве и Владимираца док су други јари усеви: зоб, јечам, тритикалије заступљени на 6.000 хектара.
Ипак у Пољопривредно стручној саветодавној служби оцењују да су усеви у доброј кондицији захваљујући правовременој заштити.
-Ми смо путем медија апеловали поготово у раним фазама развоја пшенице, када је период интензивног пораста и када се спорадично појавила биљна ваш и лема, да се уради заштита. Тако да је врло мали проценат пшенице био заражен и то на запуштеним парцелама. Већина пољопривредника редовно контролише усеве и приметили су када су се појавили штетни инсекти, првенствено ваши у влатовима и на листу заставичару. Ту се практично препоручује а то и пољопривредници знају, да се ако парцела није заражена са преко 50 процената, онда се третира само са крајева парцеле, по ободима. Више од тога није економски оправдано, наводи саветодавац за заштиту биља Славица Максимовић.
Заштита је подигла и цену производње. Било је потребно уложити око 100 евра по хектару само у хемијска средства. Педесетак у почетку, када су се пољопривредници борили против корова а затим још педесет у борби против биљне ваши и фузаријума.
-У фази цветања пшенице било је киша и то је погодовало развоју фузаријума (Фусаријум сп). То је нешто са чиме се прави пољопривредници не играју јер постоји могућност умањења приноса до 50 процената. Лако се препознаје, влати су бели, а зрно штуро, неналивено. За третирање се користи азоксистробин, прохлораз, пропиконазол ципроконазол. За третирање ваши користи се нурел Д и бифеникус.
Ове године гледајући по ценама, јако је било тешко гајити пшеницу, оценила је Максимовић.
Ипак, очекује се добар род уколико буде топлоте да сазри, влаге није потребно више. Просечни приноси пшенице у региону су око 4,5 тона по хектару док се на појединим парцелама принос кретао у родним годинама и до 9 тона по хектару. Такве парцеле су на жалост ретке. Иначе, 80-их година прошлог века знатно већи број парцела је имао приносе 8-9 тона по хектару. Разлог за то је боља примена агро-техничких мера, на првом месту већа количина ђубрива.
Прве количине јечма већ су овршене 1. јуна у Богатићу. Принос је изненадио и власника 6 тона по хектару. У овим општинама јечмом је посејано око 4.000 ораница.
Саветодавац за заштиту биља, Слав

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa