ТЕЖАК РАД ЗА ЛАКУ ЗАРАДУ
Гајење јагоде у региону Шапца је у експанзији и процењује се да тренутно то воће заузима 1.200 хектара земљишта. Стари произвођачи повећавају површине али се појављују и нови који у овој грани воћарства виде зараду. Тако је и ниво стручне и технолошке оспособљености различит. Укупно гледано није на задовољавајућем нивоу јер је јагода осетљива, првенствено на неповољне климатске услове у периоду плодоношње. То проузрокује да само половина површина (500 хектара) испуњава стандарде производње и доноси плодове изузетног квалитета. Велики број произвођача не примењује одговарајућу агротехнику у својим засадима што за последицу има много мање приносе и плодови са њих не задовољавају високе критеријуме тржишта па се откупљују за замрзавање и даљу прераду код хладњачара.
Потенцијал за ширење ове културе је велики, јагода се може гајити на целој територији у региону. Уз адекватну стручну помоћ и сигуран пласман квалитетног производа просечан принос би био знатно увећан-самим тим и профит. Шабачки произвођачи тренутно тржишту могу понудити око 15.000 тона јагоде у свежем стању. Целокупна производња се одвија у незаштићеном простору те стога процењени годишњи приноси по јединици површине драстично варирају, у зависности од агротехничких и климатских услова.
Све проблеме у производњи могуће је отклонити правовременим саветима стручњака. У Дирекцији за пољопривреду произвођачи могу добити информације и упутства, првенствено у вези времена коришћења хемијских средстава заштите. Праћење агротехничких трендова је такође значајно за заснивање нове производње. Фолија и системи за наводњавање даће чистији и већи принос са мањом употребом заштитних средстава. Такав начин производње је нешто виша почетна инвестиција- систем кап по кап око 100.000 динара за хектар површине око 140.000 динара за фолију и око 600.000 динара за саднице-али се брзо исплати.
Ове сезоне први род јагоде продавао се за 250 динара за килограм а затим је цена пала на 120 до 180 динара, у зависности од квалитета. Тренутно је цена од 90 до 120 динара. Ипак најскупља јагода има учешће у производњи од 10 процената. Највише јагоде 60 процената, прода се по цени од 180 динара и она је намењена извозу на тржиште Руске Федерације и бивших совјетских република. Извозни капацитет јагоде из региона Шапца је од 8.000 до 10.000 тона.
Потенцијал за ширење ове културе је велики, јагода се може гајити на целој територији у региону. Уз адекватну стручну помоћ и сигуран пласман квалитетног производа просечан принос би био знатно увећан-самим тим и профит. Шабачки произвођачи тренутно тржишту могу понудити око 15.000 тона јагоде у свежем стању. Целокупна производња се одвија у незаштићеном простору те стога процењени годишњи приноси по јединици површине драстично варирају, у зависности од агротехничких и климатских услова.
Све проблеме у производњи могуће је отклонити правовременим саветима стручњака. У Дирекцији за пољопривреду произвођачи могу добити информације и упутства, првенствено у вези времена коришћења хемијских средстава заштите. Праћење агротехничких трендова је такође значајно за заснивање нове производње. Фолија и системи за наводњавање даће чистији и већи принос са мањом употребом заштитних средстава. Такав начин производње је нешто виша почетна инвестиција- систем кап по кап око 100.000 динара за хектар површине око 140.000 динара за фолију и око 600.000 динара за саднице-али се брзо исплати.
Ове сезоне први род јагоде продавао се за 250 динара за килограм а затим је цена пала на 120 до 180 динара, у зависности од квалитета. Тренутно је цена од 90 до 120 динара. Ипак најскупља јагода има учешће у производњи од 10 процената. Највише јагоде 60 процената, прода се по цени од 180 динара и она је намењена извозу на тржиште Руске Федерације и бивших совјетских република. Извозни капацитет јагоде из региона Шапца је од 8.000 до 10.000 тона.
Најновији број
24. април 2025.