Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ВОЋАРИ У ПРОБЛЕМУ

МНОГО ТРУДА ЦЕНА НИКАКВА

Ниске откупне цене воћа и мања потражња ових дана задају главобољу српским пољопривредницима
Поведени високом ценом малина претходних година, која је у јеку сезоне 2015. достигла цифру од 250 динара по килограму, и уверавањима званичника да не можемо да произведемо овог воћа колика је потражња за њим у свету, велики број произвођача се одлучио да на својим парцелама узгаја баш ову културу. Како упућени кажу, малина је подигнута и у оним местима где се никад није гајила. Управо у великој понуди, једни виде највећи разлог пада откупне цене “црвеног блага Србије“ са прошлогодишњих 250 на данашњих 140 динара по килограму. Док други, пак тврде да је реч о класичној манипулацији.
Засићено тржиште
-Малине је задње две године у експанзији. Дошло је до блокаде потражње. Стао је извоз, и то се логично одразило на цену- истиче произвођач Владан Вујанић из Липолиста.
У газдинству Вујанића три хектара је под засадом малине. Два и по је ове сезоне под пуним родом, а да би се до тога дошло треба доста материјалног улагања али и физичког рада.
-Да би се подигао хектар малина, са заливним системом треба од 6.000 до 7.000 евра, све у зависности која је садница у питању. Након тога, све око малине се ради ручно. У рано пролеће или у јесен се секу стара, и подижу нови ластари који треба да донесу нови род. Потом копање. Уколико се испоштују све мере принос би требао да буде од 15 до 18 тона по хектару- каже Вујанић, и закључује да би се сав овај труд исплатио откупна цена по килограму би требала да се креће од 180 до 200 динара.
Поред малина, Вујанићи имају и пет хектара под вишњама. Стање по питању овог воћа је још неповољније. Наиме, док за малине још и има интересовања на тржишту, вишња ем има ниску цену, ем произвођачи ни за 40 динара по килограму немају коме да је продају.
-Цена вишње је тренутно 40 динара по килограму за прву класу. Прошле године је ишла и до 80. Од те цифре 15 до 20 динара иде на брање. Али већи проблем од цене је то што вишњу неће нико. Како сада ствари стоје, доста стабала ће ове године остати необрано- песимистичан је Вујанић.
Удружење малинара „Мачва“: класична манипулација
Удружење произвођача малине и купине „Мачва“ сматра да је у току покушај манипулације откупном ценом малине, јер иако је берба у пуном јеку и одржано неколико састанака, још није позната цена.
- Овим чином окткупљивачи покушавају да омаловаже уложени труд и рад произвођача и на тај начин угрожавају квалитетну производњу малине. Наше удружење се залагало за едукацију произвођача у смеру подизања квалитета пољопривредних производа које задовољава све светске стандарде ““ кажу у Удружењу.
У овом Удружењу наводе да је значајно повећана цена инвестиција у производњу, а на основу понуђене откупне цене која се креће између 160 и 180 динара по килограму, она не може да буде оправдана. Самим тим, може да се очекује драстичан пад квалитета, који не иде у прилог стварању бренда стратешког производа. Чланови удружења сматрају да је нерантабилно улазити у даљу бербу све до бољих услова на тржишту.
- Србија као највећи произвођач малине на свету, на жалост, не може да се избори са малверзацијама у трговини малином. С обзиром да је очекиван род на нивоу прошлогодишњег, а потражња већа, нема разлога да откупна цена буде другачија од лане ““ истичу у Удружењу.
Урош Давидовић: Сачекајте са продајом
Аутор емисије „Боља земља“ која се емитује на Телевизији Хепи Урош Давидовић, у више наврата је коментарисао стање са откупном ценом малина. Још 4. јуна Давидовић је упозорио малинаре да се нешто чудно дешава.
- Прва цена малине, како је кренуло у Мачви са 160, служи да се застраше пољопривредници - тамо је пар њих кренуло са 250 динара, и како сам чуо, дошли су им црни џипови пред откупна места . Главни циљ ипак, није Мачва, него да се обори цена у целој Западној Србији када крену да беру Ариље, Пожега, Ужице... ““пренео је Давидовић дешавања у вези са откупом малина.
Према његовим речима, све оно што је говорио у својој емисији се обистинило.
- Цена малине скаче и очекује се да ће веома брзо достићи 200 динара по килограму. Порука за малинаре је да сачекају, јер нема довољно робе. Боље је сачекати него бити изманипулисан са ценом ““ додаје Давидовић.
Т.Т./Н.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa