Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
Актуелности из заШтите биља

ВРЕМЕ ПОГОДУЈЕ БОЛЕСТИМА

Пошто полако улазимо у лето које је по свим мерилима варљиво, заштита биља је и даље врло актуелна. Овакви временски услови са доста падавина и високом ваздушном влагом погодују биљним болестима. Малина је при крају бербе и у главном је решен проблем сиве трулежи код оних који су почели са заштитом на време, а то је од цветања, јер ова болест улази првенствено кроз отворене цветове. Купина има исти проблем и решава се на исти начин препаратима типа Сигнума, Телдора или Свича. Добро се показало комбиновање ових препарата са калцијумом или силицијумом (нпр. калцијум органо или силиплант) јер ови елементи повећавају чврстину плода па самим тим и отпорност на сиву трулеж.
Шљива је ове године добро родила у нашем крају али због густине плодова на свакој грани имаће проблем са сивом трулежи и монилијом плода а они се решавају са истим препаратима као код малине и купине. Против биљних ваши треба користити препарате типа Тонуса, Афинекса, Конфидора или Калипса, још новији је Тепеки, с тим да њихово деловање у оваквој години када је велико испирање због обилних падавина, није дуже од 7-10 дана.
Обично се у току лета појаве и гриње тј. биљни пауци, понегде их већ има, појаву карактерише жућење листа и његово грчење. Користе се препарати као Абастате, Крафт или Армада за решавање овог проблема. Важно је рећи да се третман мора поновити за 7 дана јер се тада излеже нова генерација.
Наравно да ове препарате а и многе друге (у палети имамо преко 500 препарата) можете обезбедити у једној од наших 28 пољопривредих апотека предузећа Томсин д.о.о. Шабац.
Дипл. инг. заштите биља Милан Теод

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa