Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СКУЛПТУРЕ „ВИР“ ИСПРЕД АНЕКСА

ПРОМЕНА КАО ЈЕДИНА КОНСТАНТА

Испред Анекса Библиотеке шабачке, у уторак је свечано откривена скулптура „Вир“ вајара Ђорђа Зечевића, која је настала током прошлогодишег 17. сазива Ликовне колоније Мишар, коју је организовао Културни центар, а подржао Град Шабац.
- Наш град је данас добио још један украс. Желим да поделим са Вама узбуђење због тога што смо један важан посао, после годину дана, привели крају. Захваљујем свим директорима јавних установа који су уступили своје просторе на којима смо поставили скулптуре. Наш град добија нов визуелни идентитет, изјавио је академски сликар Игор Марсенић, члан Градског већа.
Према речима историчара уметности Филипа Ковачевића, сазрело је време да се мењају концепти и приступи традиционалним манифестацијама.
- Да би се очувале, морају добити нови облик и садржај, примесу нечега што ће да комуницира са савременошћу. Прошле године смо одлучили да Колонију, која траје седамнаест година, медијски профилишемо и направили смо радионицу скулптуре. Током јула на Старом граду, посетиоци су били у прилици да прате процес настајања уметничког дела, што је вредност по себи. На тај начин смо отворили врата нечему што би требало да се негује убудуће и добро је што Град то препознаје, што се све више уметнички интервенише у јавним просторима. Ово је добар почетак и нека врста ренесансе шабачке културе, рекао је Ковачевић.
Осим Зечевићеве скулптуре “Вир“, резултат прошлогодишњег сазива Ликовне колоније Мишар су радови вајара - Дана Унчевића, који је постављен у дворишту Школе примењених уметности, Давида Јовановића, испред Међуопштинског историјског архива и Милоша Благојевића, испред Музичке Школе „Михаило Вукдраговић“.
- Скулптура представља вир, не само у буквалном, него и у симболичном смислу ““ вртлог као начин кретања, као промена, која је једина константа у свемиру. Све оно што можемо да учинимо да бисмо живели у складу са окружењем је да научимо да осетимо промене и да им се прилагодимо. Наш простор је био на мети разноразних ветрова, водених стихија, вирова... Покушао сам да погледам изнутра како то изгледа и мој рад је резултат тог сагледавања, истакао је Зечевић
Директорка Библиотеке Соња Бокун Ђинић је нагласила да је, с обзиром да представља промену, скулптура на правом месту ““ Зато што је Библиотека шабачка установа која се непрекидно мења, чувајући традицију.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa