Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
СПОРТИСТИ У ПОЛИТИЦИ

ВАЖАН ЈЕ САМО УЧИНАК

-Младим спортистима, наравно и свим младим људима пре свега саветујем да размишљају својом главом и да увек имају свој став, каже Вуковић -Политика треба да буде невидљива, а да људи осете корист од ње, сматра Владан Красавац
Није редак случај, ни код нас ни у свету, да се спортисти након завршетка професионалне каријере, ангажују у политици. Вероватно најпознатији пример међу њима је некадашњи боксерски шампион Виталиј Кличко, који је основао своју странку “Удар“, а онда је изабран за градоначелника Кијева.
Код нас је у политици најбоље прошао Вања Удовичић који је директно из ватерполо базена “ускочио“ у министарску фотељу. Поједини шабачки спортисти такође су по завршетку каријере на спортском терену отишли у политику. Логично је да су у граду рукомета највећу пажњу привукли управо рукометаши који су се на последњим изборима нашли на листама политичких странака. Веселин Вуковић, један од најбољих играча међу Металопластикиним “Ванземаљцима“ био је носилац листе “За бољи Шабац“, коју је чинила коалиција Социјалдемократске странке, Либерално демократске партије и Народног покрета Србије.
-Први мотив ми је била радозналост, али затим и жеља да ближе упознам и осетим тај некад врло мистичан круг који се врти око политике и одлука које се доносе. Истина је да има посебних осећања и узбуђења, као и налета адреналина, посебно у време избора, каже Вуковић.
Велико изненађење био је улазак Владана Красавца у градску Скупштину на листи Српске напредне странке. Некадашњи голман Металопластике и више европских клубова, био је 7. на листи за одборнике ове странке. Истиче да су његови мотиви за почетак бављења политиком искључиво спортски и да је желео да помогне првенствено “Металопластици“ и да клубу врати део онога што је у њега уложено.
-Сматрам да као бивши спортиста који је дуго био ангажован у иностранству могу да помогнем. На жалост, то је једино оствариво преко политике. Кроз разговор са пријатељима одабрао сам ову солуцију. Ушао сам у политику изкључиво због спорта, а не због бављења политиком, изричит је Красавац.
Што се зацртаних циљева тиче, слажу се око тога да су кратко време у водама политике за неке значајније резултате. Вуковићу је ово искуство највише значило у погледу контаката са људима.
-Осетио сам и добре и лоше стране бављења политиком, упознао неке нове људе, зближио се с некима које нисам довољно познавао, са некима учврстио познанства и пријатељства. То је сасвим довољно за кратко време које је протекло.
Красавац је ангажован у Спортском савезу Србије као председник Комисије за дијаспору, председник је Рукометног савеза Мачванског округа и делегат у Скупштини Рукометног савеза. Такође, на различитим странама има учешће као тренер голмана.
-Тренутно је овде таква ситуација да опција којој припадам није у могућности да утиче на збивања у граду, а самим тим и у спорту. Ипак, верујем да има шансе за то, уверен је Красавац.
Политичари су стално под лупом народа и често на мети критика. Тако су и прослављени спортисти изложени ризику да изгубе популарност стечену на терену, само зато што заступају одређену политичку опцију. Питали смо наше саговорнике да ли мисле да им је политика донела више лошег или доброг.
-Уопште нисам размишљао у том правцу, да ли ми политика нешто доноси или не, једноставно сам имао жељу да пробам и нешто друго. Зашто би спортисти или генерално људи из спорта били изузетак? Зар се политичари не баве спортом, макар из здравствених разлога, наводи Вуковић.
Владан Красавац ипак сматра да политички ангажман спортисти може однети много више негативних ствари, зато што грађани на посебан начин гледају на сваки њихов поступак.
-Међутим, и овако и онако сте на удару, па сматрам да ако се направи нешто позитивно и корисно за град, клубове, спорт и младе генерално, небитне су приче. Важан је само учинак, истиче Красавац.
Не кају се због одлуке коју су, кажу обојица, сами донели.
-Не, у принципу се не кајем због нечега у шта сам ушао слободне воље и ума. Можда бих другачије размишљао да сам био натеран на било који начин, каже Вуковић.
Красавац је разочаран што постоје толике поделе на нашој политичкој сцени. Сматра да треба деловати у служби грађана, поготову на локалу.
-Ми живимо у овој микросредини и треба да делујемо заједно за бољи живот наших комшија и наше деце. Политика треба да буде невидљива, а да људи осете корист од ње. На жалост, политика је код нас најбитнија ствар. Сматрам да то није у реду и треба се борити да се то промени, каже Красавац.
Младим спортистима поручују да сами бирају свој пут и начин на који сматрају да ће најбоље променити своју средину.
-Младим спортистима, наравно и свим младим људима пре свега саветујем да размишљају својом главом и да увек имају свој став. Наравно да такав свој став бране и да нађу начин да своје ставове представе на свим нивоима, макар то било и бавећи се политиком, истиче Вуковић.
Красавац сматра да је за спортисту најбитније да искористи пружене могућности и да се образује.
-Спорт је најлепша ствар, јер човек брже сазри и осамостали се. Улазак у политику је релативна и индивидуална ствар. Ако имате интелектуалне могућности, контакте и везе треба их искористити, На жалост, то је тренитно могуће само кроз политику. Мој став је да политику и политичаре треба протерати из спорта, каже Красавац.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa