Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
УЧЕНИЦИ ИЗ БУГАРСКЕ У ПОСЕТИ ШКОЛИ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК УМЕТНОСТИ

Од 7. до 13. јула једанаест ученика Школе дрворезбарства из Шумена са педагогом Ангелом Минчевим и Павлинком Маревом, директорком Интегрисаног дечјег центра Шумен боравило у Шапцу. Драгоцена сарадња двеју школа, на обострано задовољство, траје трећу годину
Младост, знање, надареност са једне стране, а различитост култура и језика са друге, протекли период укрстили су се у Школи примењених уметности. Сарадња са Школом дрворезбарства Интегрисаног дечјег центра Шумен настављена је и ове године доласком једанаест ученика из Бугарске у пратњи педагога Ангела Минчева и директорке Центра Павлинке Мареве.
- Драго ми је што сарадњу са школом дрворезбарства из бугарског града Шумен, започету пре три године на позив педагога Ангела Минчева, настављамо на најбољи могући начи. Овакве размене ученика су драгоцене, јер млади најбоље уче једни од других, упознају боље себе, како би боље прихватали друге људе, друге културе, обичаје, језик. Ако сте отворени, позитивни и радознали, увек ћете налазити много додирних тачака са другим људима. Емоције су исте на свим језицима, а заједничка радост и задовољство стварања које смо ми осетили током овог дружења са нашим пријатељима из Бугарске, остаће нам у најлепшем сећању. Договорено је да у наредној школској години наши ученици и наставници узврате посету и већ се радујемо томе ““ рекла је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
Различитог узраста али чисте љубави према дуборезу и ономе што чини суштину уметности пронашли су заједнички језик. Учећи једни од других спознали су вредност правог другарства које дели иста интересовања.
- Првенствено научићемо оно што они раде у школи што ми не радимо, а и они ће моћи од нас да науче доста ствари. Лепо се дружимо. Самим тим учимо и њихов језик и они наш. Вежбамо и енглески јер се са некима тако споразумевамо. Јако је лепо дружење. Њихова школа је базирана на дрворезу, а наша је свестрана тако да смо им на овој радионици показали како да правилно цртају угљеном. Они до сада нису имали прилике да се срећу са тим. Они нас уче дрворезу. Лепа прилика да разменимо нека искуства и останемо у контакту са њима. Самим тим имамо пријатеље свуда ““ више него задовољна била је ученица домаћин Ивана Круљ са образовног профила стилски кројач, протеклог понедељка на заједничкој креативној радионици организованој у дворишту школе.
По речима Ивела Којчева, једног од гостујућих ученика, сама посета Шапцу и Београду оставила је велики утисак на све.
- Шабац је интересантан град. Београд европска престоница. Све нам је интересантно. Учимо нешто ново, а и они од нас. Поред дрвореза волим и фотографију тако да ми је ово путовање понудило доста тога што сам забележио фотоапаратом ““ додао је Ивел.
По ономе што се планира у наредним годинама може се закључити да ће везе ове две школе бити још чвршће. Тако ће и у другим сегментима креативног стваралаштва младих бити развијене одређене активности.
- Програм који су организовале српске колеге је добар. Деци се много допада. Прилика да се научи нешто ново па да се види како наше колеге професори у Србији раде са својом децом па и ми да пренесемо на наше ученике. Мислим да је добро што једне године бугарска Школа дрворезбарства долази у ваш град Шабац, а друге године српска школа одлази у Бугарску. Остварујемо добре контакте на обострану корист свих ““ додао је Ангел Минчев.
Задовољство посетом није крила ни директорка Павлинка Марева.
- Много смо задовољни пријемом директорке Невенке Ђокић, колега и деце. Као народ сте веома гостопримљиви. Надамо се да ће наредне година доћи и друга деца заједно са својим професорима и да ћемо их угостити тако добро као и ви нас.
До наредног виђења следеће године, али у граду Шумену, препуни утисака са жалом што се крај посете приближио, оставили смо их њиховим уметничким замислима забележеним на папиру и у дрвету.
АКТИВНОСТИ
Током посете ученици заједно са својим професорима упознали се са знаменитостима Шапца посетивши и Народни музеј, Цркву Светих апостола Петра и Павла, Стари град. Током једнодневног излета у Београд имали су прилику да обиђу Саборну цркву и упознају се са српском престоницом током панорамске вожње отвореним аутобусом. За крај дружења, протеклог уторка, организован је и излет у Манастир Каону.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa