Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
Закон олакшао производњу ракије

ЉУТА НА ЛЕГАЛНОМ ТРЖИШТУ

Веселе машине спремају се за нову сезону. Казане је већ „потпалило“ нови закон који пружа нове олакшице али је од почетка примене присутно и лоше тумачење које се кретало у распону-сада сви могу да пеку и продају до сада нико не може да пече и продаје.
Била љута, мека, шљива или крушка, ракија је до сада могла да се у приватној режији производи само за своје потребе. Свака продаја била је илегална-сем оне индустријске. Ново законско решење омогућиће пољопривредницима да вишак ракије легално продају регистрованим произвођачима јаких алкохолних пића на даљу дораду, флаширање, брендирање и пласирање на тржиште. Ипак, да би се пиће легално продавало потребно је да се правно лице или предузетник региструју у АПР-у и да уплате 1.760 динара да би се уписали у регистар произвођача јаких алкохолних пића-што је нови назив. Овим нису обухваћена регистрована пољопривредна домаћинства али јесу цркве, школе и манастири. Регистрована домаћинства могу своје вишкове ракије продати у ринфузи, као дестилат који се даје на даљу дораду. Сама домаћинства га не могу ставити у промет у малопродају, у продавницама, кафанама или на пијаци.
Још једна олакшица предвиђена законом је да није потребно запослити технолога, што је за већину произвођача био додатни трошак. Сада је произвођач одговоран за квалитет и безбедност производа.
Теоретски, произвођач ракије више не мора да има ни свој казан али ће морати да поштује правила ХАЦЦАП. И ту је олакшан поступак па произвођачи нису дужни да уведу и сертификују тај систем , што је за већину скупа инвестиција, већ само да се придржавају норми ““ хигијенских и добре произвођачке праксе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa