Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ЈАВНО ““ ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА

ТОПЛАНА НА БИОМАСУ КОРИСТИ СВИМА

Прошлог петка у Градској кући представници ГИЗ одржали су презентацију јавно ““ приватног партнерства. -Задатак града да сачува дугорочну стабилност цене грејања на нивоу који је сада и да трошкови грађана не порасту, Иван Јеротић енергетски менаџер града. -Грађани ће имати јефтиније грејање, град ће имати приватног испоручиоца а пољопривредници ће моћи да продају оно што сада заору или спале, наводи градоначелник Небојша Зеленовић
Шабац би у 2018. години требао да добије топлану на биомасу. Изградња је планирана путем јавно ““ приватног партнерства, подршку пројекту дају Немачка организација за техничку сарадњу (ГИЗ) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД). Формиран је Пројектни тим који ће припремити неопходну документацију за улазак у пројекат. Изградња топлане омогућила би независност од тржишта енергената, јефтиније грејање за грађане Шапца, али и зараду за пољопривреднике од продаје биомасе.
Прошлог петка у Градској кући представници ГИЗ одржали су презентацију јавно ““ приватног партнерства. Бранка Богдановић, консултант за ГИЗ, подсетила је да је Закон о јавно ““ приватном партнерству и концесијама донет 2011. године.
-Овај Закон увео је и један нови орган ““ Комисију за јавно ““ приватна партнерства која има надлежност да даје мишљење на предлоге пројеката. До сада је Комисија дала позитивно мишљење за 35 пројеката, у различитим секторима. Међу тих 35 је и Шабац за јавну расвету и јавну гаражу. Међутим, процес реализације пројеката је комплексан. Потребно је спровести јавне набавке и одабрати финалне партнере. Стиче се утисак да је овај бизнис модел недовољно атрактиван код приватних партнера, навела је Богдановићева.
Према њеним речима, јавно ““ приватна партнерства могу се реализовати у облику концесије, или без ње. Истакла је да треба постићи реализацију посла где су обе стране задовољне и да приватни партнер може да нађе свој интерес јер ови уговори омогућавају партнерство на период од 5 до 50 година.
Енергетски менаџер града Слободан Јеротић, објаснио је да је систем даљинског грејања у надлежности града.
-Запослени у “Топлани“ брину се о техничким перформансама система, о ефикасности и техничкој расположивости система и то раде јако добро, тако да је шабачка “Топлана“ међу најбољим у Србији. Проблем се јавља у пословању “Топлане“ и трошковима производње топлотне енергије. На све елементе који се тичу цене топлотне енергије можемо да утичемо, осим на цену горива, истакао је Јеротић.
Како је Јеротић навео, цена природног гаса на светском тржишту је на историјском минимуму, а шабачка “Топлана“ је била принуђена да прихвати цену коју је понудио “Србија гас“, а која је повећана за 25 одсто. Додао је да је задатак града да сачува дугорочну стабилност цене грејања на нивоу који је сада и да трошкови грађана не порасту. Због тога су одлучили да пронађу јефтиније гориво, којим би заменили природни гас чија цена има тренд раста.
-Други задатак је да пронађемо локално гориво да би обезбедили сигурност у снабдевању топлотном енергијом и резултат наше анализе је да треба да користимо локалну биомасу. Због тога смо донели одлуку да изградимо топлану на биомасу и нађемо начин да тај пројекат што пре реализујемо, рекао је Јеротић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је навео да у Србији до сада није реализован ни један пројекат јавно ““ приватног партнерства и да желе да Шабац буде први у томе.
-Ми смо још пре неколико година ушли у пројекат јавно ““ приватног партнерства за изградњу подземне гараже. Међутим, у току изградње студије утврдили смо да град Шабац нема проблем са паркирањем на том нивоу да би морала да се прави подземна гаража, па смо одустали од тог пројекта. Јавно ““ приватно партнерство је одличан модел који отвара могућност, са једне стране да се ураде ствари важне за грађане, а да се, са друге стране, ангажује приватни капитал уместо јавног новца, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је навео да је идеја да се биомаса добије са њива из Мачве и Поцерине. Објаснио је да би тако пољопривредници продавали биомасу произвођачу енергије, а произвођач енергију граду и тако би град имао четири пута мању цену енергената него сада.
-Имамо најбољу топлану у Србији, али желимо да имамо најбољу услугу за грађане по најнижој цени. То сам обећао нашим грађанима и то ћемо испунити. Ово је пројекат у коме сви добијају. Грађани ће имати јефтиније грејање, град ће имати приватног испоручиоца а пољопривредници ће моћи да продају оно што сада заору или спале. Овим постајемо независни од повећаја на тржишту енергената. Ми немамо никаве трошкове јер ЕБРД финансира студију, а приватни партнер би требао да финансира изградњу топлане, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је најавио долазак немачког амбасадора 3. августа у Шабац. Њему ће бити представљена ова сарадња са ГИЗ, али и немачке инвестиције и привредна сарадња са немачким партнерима.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa