Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
У БАШТИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ПРОШЛОГ ПЕТКА

УМЕТНОШЋУ ПРОТИВ КИШЕ

Изложба фотографија „Извините на прекиду програма“ аутора Зорана Кардуле из Скопља и представљање уметничке групе „Комбинарт“ уз концерт Предрага Даничића и Милана Катанића из групе „Елевен“ загрејала не баш пријатно јулско вече
Самоорганизована група шабачких уметника позната као „Комбинарт“ од 2012. године бави се културним и уметничким активизмом. Својим истрајним залагањем, кроз неколико пројеката и сарадњом са Библиотеком шабачком, показали су да за уметност, када је у питању Шабац бриге нема. То су доказали и прошлог петка на изложби постера „Извините на прекиду програма“ Зорана Кардуле, уметника и графичког дизајнера из Скопља, чији се опус протеже од класичних ликовних техника, преко модерног дизајна до обликовања накита.

- Циљ нам је да промовишемо визуелну уметност у јавном простору. Наш најпознатији пројекат је „Отворена галерија“. Изложбе смо правили на необичним местима као што су огласне табле, билборди, аутобуска стајалишта, галерија на Тргу шабачких жртава. Редовни смо сарадници Библиотеке шабачка, а овај пут на позив директорке Соње Петровић Јагић отпочињемо сарадњу са Културним центром - изјавила је Драгана Ђурђевић испред „Комбинарта“.
Управо и Кардулина изложба, својеврсни омаж развијеној индустрији и успешним брендовима некадашње Југославије, потврдила је настојања ове уметничке групе. Обузет страшћу сакупљања старих предмета и њиховим претварањем у савремене уметничке форме кроз овај пројекат Кардула је, желећи да врати лепе успомене на времена када је шест социјалистичких република живело у слози, урадио редизајн знакова и производа тадашње моћне индустрије. Кроз модеран, софистициран приступ уз битне и препознатљиве одлике југословенских брендова представио је високи развијени дизајн тога доба са жељом за повратак „многих лепих успомена тога дивног времена“.
Музички штимунг вечери испуњеној визуелном уметношћу дали су Предраг Даничић и Милан Катанић из групе „Елевен“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa