Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.

О СУДБИНИ ЗГРАДЕ ДОМА ЈНА У ШАПЦУ

не одустајте од дома војске
Укупно 2.100 квадрата ( ресторан, биоскопска сала, куглана... ) у центру града, седам година “зврји“ празно, изложено “зубу времена“. Главни градски урбаниста, тренутно не жели да се изјашњава, а иницијатива шабачких архитеката, против продаје и рушења објекта
Помпезно отворена, пре више од пола века ( 54 године ) зграда Дома ЈНА у самом центру Шапца, седам година “зврји“ празна. За то време око 2.100 квадратних метара у њој ( биоскопска сала од 500 места, ресторан, куглана, просторија за шаховска такмичења... ) где су се некада одвијале живе активности, изложено је “зубу“времена јер се не користе и нико их не одржава.
Структурно, зграда стоји
нетакнута
У свом обраћању јавности ( апелу градоначелнику ) група угледних шабачких архитеката, између осталог пише да напуштена зграда у центру града припада Модерној архитектури која је обележила 20. век. Она представља слављење напретка у технологији грађења, функционалности и повратак чистој геометријској форми. Објекат Дома војске је стога квалитетна архитектура, које у ово време инвеститорског пројектовања код нас готово и да нема, закључују они, тражећи од данашњих власника спорне зграде, градске управе да ни у ком случају не одустају од Дома војске, јер би се тако и у симболичком смислу определили да продају своје наслеђе. У овом последњем ставу придружују им се и многи, махом старији шапчани које за поједине просторије Дома војске везују драге успомене.
Аутори својеврсне петиције истовремено оптужују надлежне да су својим немаром дозволили да лопови улазе и краду инсталације и чак гелендере из ког разлога су ватрогасци, руководећи се својим строгим критеријумима, прогласили зграду небезбедном, пишу између осталог ове шабачке архитекте, наглашавајући да “структурно, зграда стоји нетакнута“. Још додају да је током ове године већи број стручњака био унутра и сви су пријатно изненађени стањем објекта који је дуго неодржаван. Тако закључују да би ревитализација овог објекта коштала много мање од других и још мање од трошкова рушења.
- Разговарао сам са многим колегама и сви се слажу да је реч о изузетно вредном објекту, репрезентативном примеру послератне Модерне. Контекст у коме се зграда налази такође је значајан и урбанистички и културолошки. С једне стране представља Домове културе који су грађени у бројним селима с општом употребом и за намене младих. Зграда Дома ЈНА у Шапцу је друштвени, културни центар. Ми смо у првом писму ( тридесетак угледних градских архитеката и неких колега из Београда ) рекли да је за нас зграда важна како архитектонски, тако и урбанистички. Град не би смео да се одрекне ни локације на којој је ова зграда и да је упутно да ту постоји нека јавна функција, која је већ препозната, каже Марко Гавриловић млади дипломирани инжењер архитектуре из Шапца, преносећи мишљење својих колега.
Ништа без политике
Без обзира што стручњаци у пројектовању искључују из овог и могућих сличних случајева било какав “суд“ политике, она се просто намеће као незаобилазан чинилац. Наиме, градски одбор Нове Србије је још пре неколико година поставио питање очувања Дома ЈНА. Председник Одбора, сада и члан градског већа Божидар Катић, наводи да се зграда већ тада није користила, пет-шест година и да константно пропада.
- Ми смо као странка поставили одређена питања, зашто је Дом ЈНА затворен, кад ће бити отворен, шта се планира са њим. Нисмо имали конкретне идеје шта би требало да се уради, него нас је занимало шта је у плану. После тога су се јавиле и архитекте које сматрају да зграда не треба да се сруши, као и Удружење грађана које се залаже за очување објекта у облику у ком постоји, због архитектонске вредности али и зато што је симбол одрастања за људе из тог дела града. Зграда се архитектонски уклапа у ту целину, каже Катић и додаје да је зграда тренутно запечаћена, јер није безбедна за коришћење. Његов, лични став је да би ту требало да буде универзитетски центар.
- Постоји и идеја да се Дом ЈНА користи као Дом културе и Дом омладине. Питање је за стручњаке колико ће то коштати али град ће донети конкретне одлуке везане за Дом и то ће бити приоритет за решавање следеће године, каже Катић.
Главни градски урбаниста Катарина Дубљанин, дипломирани инжењер архитектуре, у овом моменту не жели да се изјашњава о судбини зграде Дома ЈНА. Јасно је само да постоји више идеја.
М.М. / Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa