Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
ПОПИС НЕЛEГАЛНИХ ОБЈЕКАТА

ПРОБЛЕМИ СЕ РЕШАВАЈУ У ХОДУ

Чланови Комисије за попис нелегално саграђених објеката ускоро завршавају посао на територији града и почињу са радом на подручју шабачких села
Десет чланова Комисије за попис нелегално саграђених објеката свакодневно је на терену. На територији града, упркос проблемима са којима се суочавају, ускоро завршавају са радом, након чега ће тежиште посла бити преусмерено на сеоско подручје.
- Одељење за урабанизам и Комисија за попис нелагално саграђених објеката обављају овај посао планираном динамиком. Остале су нам још три зоне на подручју града, а почели смо са радом и у приградским насељима, попут Летњиковца. До сада је пописано 2. 300 објеката. Ускоро почиње и попис на сеоском подручју, где очекујемо извесне проблеме. Доста сеоских домаћинстава је напуштено, биће тешко утврдити ко су власници, а постоји и проблем великог броја објеката који постоје у сеоским домаћинствима. Зако о озакоњењу предвиђа да се сваки објекат мора легализовати, било да је у питању стамбени, или помоћни објекат, каже Јелена Јекић, начелница Одељења за урбанизам.
Искуства инспектора на терену су различита, додаје наша саговорница.
- Некада нас грађани дочекају са припремљеном документацијом јер желе да озаконе своје објекте. Са друге стране, појединци нам не дозвољавају да извршимо попис, или нам дозволе да видимо само део објеката. У таквим ситуацијима, због недостатка законских овлашћења, не можемо да извршимо попис. Проблем постоји и у усклађености радног времена чланова комисије и обавеза грађана, јер се често дешава да морамо да остављамо обавештења о накнадним посетама. Неки грађани нам се јаве и договоримо се када ћемо их поново посетити, док се други не јављају. Иако је планирано да се попис нелегално саграђених објеката на територији Републике Србије обави до 27. новембра, а да ли ће рок бити продужен не зависи од локалних самоуправа, које имају исте проблеме као и ми, већ од Владе Србије и ресорног министарства, каже Јекићева.
Грађани који не дозволе посету инспектора, ризикују да њихови објекти добију статус бесправних, те да буду срушени. Уколико се објекти налазе у зградама колективног становања, попут стамбених вишеспратница, или двојних кућа, биће додатно опорезовани и неће моћи да их продају.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa