Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
МАЛИНАРИ НА ОПРЕЗУ ЗБОГ НОРОВИРУСА

ОШТРИЈА КОНТРОЛА ИЗВОЗА

Посебан надзор приликом извоза српских малина и ове године је на снази, због норовируса који је у овом већу приликом транспорта откривен прошлог лета. Одлуком Европске комисије, сваки десети камион који домаћу малину прослеђује ка Европској унији се детаљно контролише. Превентивна мера против норовируса, који изазива стомачне тегобе, јесте употреба хигијенских рукавица и друге опреме приликом брања, како је Министарство пољопривреде и прописало у правилнику донетом крајем јуна. У Европској комисији кажу да ће мере српских власти и анализе показати има ли потребе за пооштравањем контроле или ће се вратити нормални режим трговине, који Србији, на годишњем нивоу, донесе око 250 милиона евра.
- Појављивање вируса најчешће је последица људске грешке. Појединци бацају разна ђубрива, не испитају квалитет земље, него напамет раде, предозирају и тако дође до проблема. Чим ослаби корен, онда долази и вирус. Поред тога, малине треба брати чистих руку или у рукавицама, заливати је чистом водом, а транспортовати возилом у којем није вожена стока или ђубриво, кажу произвођачи малина.
Норовирус изазива обилно повраћање и дијареју, а за овај вирус не постоји специфичан третман. Пацијент треба да узима довољно течности да не би дехидрирао. Симптоми обично трају само неколико дана, али од норовируса оболевају милиони људи широм света. Осим тога, вирус је врло заразан, па лако измиче контроли. На сваки пријављени случај заразе норовирусом, има акоро 300 непријављених, процењују стручњаци, јер се велика већина оболелих и не јави лекару.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa