Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
ЗАШТИТА СОЈЕ ОД ШТЕТОЧИНА

ПРАВОВРЕМЕНО УОЧИТИ

Ни соја није имуна на напад штеточина које итекако знају да нанесу велике штете како количини приноса зрна тако и квалитету. Жичари, гусенице подгризајућа совица, разне грчице и стоноге, гриње и нематоде најважније су штеточине. На лишћу и махунама соје појављују се лисне ваши, стенице, трипси, пипе, совице. Нарочито су штетне гриње и то у сушним годинама. Код нас се обично појављују две врсте гриња и то обични црвени паук и атлантски црвени паук.
- Гриње као штеточине соје обично у већој мери налазимо у летњем периоду када имамо врло високе температуре (25 ““ 30 ºЦ) и суво време које погодује развоју ове штеточине. У таквим условима гриње развију и више од десет генерација. Соју напада обична копривина или атланска гриња. Ради се о врло ситним пауколиким инсектима жућкасте боје једва видљиве голим оком. Штете чине сишући биљне сокове најчешће на наличју листа. На лицу листа штете се виде у облику ситних сивкастих пегица. Код јаког напада уништава се хлорофил, лист добија жуту па црвенкасту боју, суши се и отпада. Са доње стране листа код јаког напада налазимо паучинасте превлаке у којима се могу лупом приметити гриње. Уколико се не прати појава ове штеточине при повољним условима за њихов развој може доћи до знатног смањења приноса - каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Са прегледом на присутност овог штетног инсекта треба кренути чим порасту температуре. Том приликом потребно је обратити пажњу на рубове парцела где се штеточина обично прво јавља, а затим се шири у унутрашњост парцеле. Може се јавити и у унутрашњости парцеле у оазама.
- Приликом прегледа треба погледати степен оштећења на листу као и бројност штеточине. Правовременим уочавањем штеточине може се спровести сузбијање само на местима његове прве појаве и на тај начин спречити ширење у парцелу, а при том смањите употребу средстава за заштиту биља. Акарициди за примену у соји су а.м. абамектин 0,3-0,5 л/ха и а.м. фенпироксимат 0,05-0,1% л/ха. Праг за спровођење третирања против паука је када на једном листу нађемо око пет јединки паука најчешће током јула и августа - упозорава Максимовићева.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa