Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
НАПУСТИЛИ ГРАД ДА БИ ГАЈИЛИ ЦВЕЋЕ

ПОСЛЕ 15 ГОДИНА ПРИЧАМО О УСПЕХУ

Рад и стрпљење воде ка успеху. Почели на 40 квадрата,
данас под садницама имају 1.000 квм
Одлуку да напусте трговину и почну да се баве цвећарством Борка и Дејан Андрић из Шапца донели су пре 15 година. Од 40 квадрата пластеника и 4.000 садница, производњу су проширили на 1.000 квадрата и 100.000 садница. Улагања на годишњем нивоу долазе и до два милиона динара, од тога највише иде за грејање пластеника, али преданим радом током 365 дана рачуница, кажу Андрићи, постоји.
-Имали смо три бутика. У Шапцу, Владимирцима, Богатићу. Али правила пословања су се променила, морао си да “муваш“ ако си желео било какву зараду. Нисмо били за то, па смо смислили нови посао - почиње причу Дејан Андрић и наставља.
-Жена се одувек интересовала за цвеће, тако да је она била иницијатор. Сећам се како смо деца и ја расчистили 40 квадрата од снега да поставимо пластеник у дворишту у Кленку и тако је све почело. То је било пре деценију и по, и до данас се ни једном нисмо покајали, данас више не видимо у граду јер тамо једноставно не видимо перспективу.
Из “унутрашњости“ Кленка пре три године преселили су се код “Шумара“. То се показало као одличан пословни потез, јер мало је оних који пролазе путем Шабац-Београд а да нису застали да се сликају или купе цвеће код Андрића.
-Лако је одгајити цвет, али треба га пласирати на тржиште. У Кленку је то било немогуће. Видели смо да се овај плац продаје. Место је комерцијално. Велика фреквентност саобраћаја. Уложили смо доста труда да средимо двориште и сада га примете сви: и они које цвеће не интересује, док они које интересује стану да купе-објашњава Андрић.
Када је реч о муштеријама, Андрићи све што продају продају код куће. Имају неколико већих купаца у Шапцу и Лозници, а њихово цвеће краси бројна приватна дворишта и баште пословних објеката у округу.
Почели су на 40 квадрата и 4.000 садница. Данас пластеник заузима површину од 1.000 квадратних метара, а број садница је око 100.000. Како наводи Дејан Андрић, ово је посао који изискује велику ангажованост 365 дана у години. Тек уз толику посвећеност може да се говори о некој заради. Предност је што своје “радно време“ можете да организујете како хоћете, а и дани вам пролазе гледајући и негујући лепоту. У јеку сезоне им помажу две жене, иначе сав посао обављају Борка и Дејан уз помоћ три ћерке.
-Нема ни месец дана паузе. Супруга и ја не идемо заједно на годишњи одмор због посла. Зими када је потребно догревати пластеник потрошимо 40 кубика дрва и 20 тона угља. Свако вече устајем на свака два до три сата да одржавам ватру. Преспаваш ли једну ноћ све бива уништено, али када све радиш како треба успех је загарантован- објашњава Андрић.
Н.К./Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa