Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
МИЛОШ ВАСИЋ

БРУТАЛНИ НАПАД ТОАЛЕТНИМ ПАПИРОМ Студија случаја: Инцидент код Старог двора

Има ““ ко се сећа ““ један скеч у „Летећем циркусу Монтија Пајтона“: зове се „Одбрана од напада бананом“. Дакле, појављује се човек са бананом у руци; спикер каже да обратимо пажњу; на човека пада тег од пет тона. Други покушај: човек напада бананом, а нападнути га убија из великог револвера.
Инцидент који се у понедељак ујутро десио испред Старог двора, Скупштине града Београда, неодољиво подсећа на Летећи циркус, што није први пут у нас. Непознати починилац (ископаће њега Небојша др Стефановић) „покушао је атентат“ на градоначелника Синишу Малог ““ ролном тоалет-папира, замислите!
Десило се, наиме, да је пар стотина присталица жуте патке (Не давимо Београд) покушало да Синиши Малом и Николи Никодијевићу уруче отказе. Покушај је логичан: обојица се демонстративно „праве блесави“ (цитирамо премијера Вучића), као да нису „комплетни идиоти“ (оп.цит.), већ скоро два месеца, као да везе немају са ноћним рушењем Савамале, пратећим кривичним делима и прекршајима, као и са још неразјашњеним тешким кршењем службене дужности полиције у тој ноћи 25. априла 2016.
Дошло је до гурања и нагуравања; полиција и неидентификовани људи у цивилу отворили су пролаз градоначелнику и пратњи, а један полицајац је покушао да за врат из гомиле извуче Добрицу Веселиновића, али су му га отели из руку. Протест се смирио после сат-два и десетина ролни тоалет папира пред Старим двором.
Онда настаје ескалација, која је овде најзанимљивија, јер је била очекивана и сасвим инспирисана претходним испадима Александра Вучића. Дакле, овако: прво је Студио Б известио о „нападу присталица такозване Иницијативе“; „Напад“ је касније постао „бруталан“, а онда „ТВ Пинк“ и „дивљачки“. Помињана су „два повређена полицајца“, али је Стефановић др Небојша касније помињао само једног. Ужаснутим саопштењима су се јавили: СНС (природно), нешто што се зове „Покрет за заштиту младих“ и оно још нешто што се зове „Дајте патку тати“. Ни Александар Вулин није изостао са индигнираним и ужаснутим саопштењем.
Синиша Мали је надмашио себе: у Скупштини града цвилио је да је ето једва претекао; да му је „породица угрожена“; да шта ће сада његова деца, итд. Тај исти Синиша Мали после Савамале изјавио је да се не осећа нимало небезбедно зато што неко по ноћи руши и противзаконито лишава слободе људе. Никола Никодијевић, председник Скупштине Београда, поступио је елегантније: изјавио је тада да се ништа није ни десило и шта сад? Ту смо сада у проблему из области логике, етике и елементарне пристојности. Кад маскирани дрипци руше по граду, везују људе, а неко нареди полицији да не поступа ““ то је онда „безбедност“. Кад неко због тога побесни до те мере да се лати последњег средства ““ ролне тоалет папира ““ то је онда „брутални, дивљачки“ и уопште терористички напад на одборнике и изабране градске оце, па се ““ у складу с тим ““ подносе одмах прекршајне и кривичне пријаве, које још нису поднете за много драстичније догађаје из ноћи 24.-25. априла. Свака част „институцијама система“. На сву срећу те је Вучић био ван земље у датом тренутку, али ми се нешто јавља да ће и ово бити тема изненадног „обраћања народу“.
Из свега описаног могу се извући уобичајено забрињавајући закључци. Као прво, ови су све нервознији и несигурнији; као друго, са извесношћу можемо очекивати даљу ескалацију прво реторике, а касније и насиља; као треће ““ што је узрок два претходна ““ њима на памет не пада како да се изваде из ове надасве непријатне ситуације у коју су се уплели као патка у кучине. По обичају, направили су најгори могући потез: кренули су у пренемагање вучићевске врсте. Те угрожене им породице; те не одобравају насиље (осим ноћом крадом у Савамали, што пазе да не помену); те страни плаћеници (нека кажу ко их плаћа) у сред радног времена хоће нашим радницима, њиховој деци, женама и унуцима (Синиша Мали) да отму хлеб из уста; те мрзе „Београд на води“ из чистог пасјалука; биће тога још, чекајте само.
Слична ствар одвија се и у Новоме Саду: тамо смо већ имали и контрамитинг, па професоре и патриоте, све саме легалисте, а очекује се и тамо ескалација. Глупи и неспособни какви су, они друго не умеју ни да смисле; да умеју, имали би праве докторате.
Нема тог тоалет папира који ће обрисати њихова срања, сестре слатке и браћо моја у Христу. Ето нама још весеља, чекајте само.
(Аутономија)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa