Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
ВЛАДИМИР МАРОВИЋ, ЛОКАЛНИ ФРОНТ КРАЉЕВО

ЗАТО ШТО СУ НАС ДРУГИ ИЗДАЛИ

Локални фронт је основан пре две године. Основали су га пријатељи који су на овај начин још више ојачали своје пријатељство. Велику наду гајимо према покретима сличне природе у другим градовима
Једно од већих изненађења априлских локалних избора је и Локални фронт из Краљева који је успео да у свом граду пређе цензус и формира одборничку групу у локалном парламенту. Настао на основу незадовољства понудом потрошених политичара и партија, своје учешће у краљевачкој скупштини схвата веома озбиљно и наставља борбу за демократско друштво као опозиција градским властима. Занимљиво је да у Локалном фронту не постоји хијерархија, нема председника, секретара... Тако је и наш саговорник Владимир Маровић само ““ члан Локалног фронта.
Ко је и шта је у ствари Локални фронт?
- Локални фронт је удружење грађана окупљених око идеје неодустајања од сопствених права, смелог наступања у јавном простору, културном животу и политичком ангажману, као и залагања за праведно друштво. Активисти Локалног фронта су личности већ остварене на пољима својих професија, чиме указујемо на значај вредновања знања, струке и постигнутих резултата у сусретању са проблемима. Претежно су у питању људи који би, социјално посматрано, требало да представљају онај средњи сталеж једног друштва, који се у општем безакоњу сумануте тржишне грабежи у потпуности изгубио. Ми представљамо управо те људе из света радништва, просвете, медицине, културе, породичног бизниса и томе слично, дакле људе који би да од свог рада пристојно живе и дају свој допринос овом друштву. Посебно бих напоменуо да када је Локални фронт пре две и по године осниван, ту идеју је покренула група дугогодишњих пријатеља, који су кроз овај начин организовања своје пријатељство још више учврстили, и управо ту вредност и врлину пријатељства ширимо на све наше симпатизере и подржаваоце.
На Вашем сајту, између осталог, пише: “Зато што су нас други издали“. Ко нас је све издао?
- Овај слоган непосредно упућује грађанство на самопреиспитивање и ангажман. Разлог је једноставан. Годинама се поверење поклања такозваним „представницима воље грађана“, а време показује да је јавни интерес занемарен управо од оних који су делегирани да га заступају. Штавише, имамо тродеценијско первертовање „општег добра“ у партијски и приватни плен. Одавде произлази и закључак да је представнички модел демократије, какав имамо као доминантан, а у коме кључну улогу играју политичке партије и њихови ктитори, на најгори могући начин искоришћен за партикуларне (партијске) личне интересе и то под маском демократских процеса. У том смислу одговорност за стање у којем се налазимо сносе управо ти (не носиоци, већ) узурпатори народне воље, који су је издали. Грађанкама и грађанима мора бити јасно да у таквим играријама не би више смели да учествују. Оно што би требало нагласити јесте да се догађа да, услед увезаних интереса, као и егзистенцијалних уцена и страха за свој статус, грађанство, нажалост, често постаје део тог уиграног система изопачености. Стога је одговор који се може дати оваквом стању заправо у међусобном повезивању и солидарности самих грађана кроз успостављање покрета који бране јавни интерес.
Шта је оно чиме ћете се конкретно бавити и залагати?
- Ситуација у Краљеву је, најблаже речено ““ поражавајућа. Статистички подаци указују на следеће: стопа незапослености износи 34,5%, што чини бројку од близу 15.000 радно способних људи без посла, просечна зарада на месечном нивоу је испод 290 евра, стопа негативних миграција изразито је висока, а у образовном систему, на пример, наступио је тренд гашења одељења у појединим школама, што у ризик доводи и опстанак читавих школа. Ово је нацрт стања у граду који је само током прошле године, услед несносних услова за живот, изгубио скоро 2,5% своје популације. У том погледу неки од основних потеза који захтевају хитну акцију јесу смена неспособних носилаца јавних функција, утврђивање одговорности за сваку злоупотребу јавног новца, функције или информације, стварање услова за покретање и одрживост предузетништва оснивањем бизнис инкубатора и рехабилитовањем пољопривредних задруга, као и увођење конкурса ради заустављања партијског запошљавања и уцењивања. Уједно, будући да сада дејствујемо и као скупштинска снага, желимо да успоставимо потпуну грађанску контролу рада градских органа управљања и јавних предузећа и установа. То намеравамо да постигнемо кроз залагање за успостављање институције празне столице у градској скупштини и већу, као и кроз присуство грађана у управним и надзорним одборима.
Какве су идеје за даље активности Локалног фронта? Да ли је ситуација сазрела да се “проширите“ и на територију целе Србије?
- Мислим да је Локални фронт својим дејствовањем на локалном нивоу био показни пример како треба „начети“ окоштали партократски систем у Србији. У том погледу велику наду гајимо према покретима сличне природе у другим градовима. Ту бих пре свих напоменуо удружења грађана из Ниша (Удружење председника скупштина станара), Новог Сада (Подржи РТВ) и Београда (Не давимо Београд). Управо сарадња и умрежавање грађанских покрета, који су настали као аутентичне иницијативе у својим локалним срединама, треба да укажу на могућност другачијег бављења јавним политикама у Србији. Значајно је рећи да сви ови покрети треба да сачувају своју аутономију и аутентичност, јер морају наставити своје активности у непосредном окружењу, али и да могу имати платформу заједничког наступа у односу на питања која се тичу државног нивоа. Лично сматрам да је у овом тренутку Краљево доказало да је могуће да једна јасно и бескомпромисно опредељена група самоорганизованих грађанки и грађана може да одбрани значај јавног интереса.
Колико су Србији потребне нове снаге?
- Предуго се један конзервативни и традиционалистички културни образац провлачи кроз све сфере душтвеног живота код нас. Ту пре свега мислим на ауторитарни модел успостављања друштвених односа, што говори о присуству строге хијерархије која је заснована на релацији надређеност ““ подређеност. Управо из тог модела проистиче и превладавајућа ауторитарна политичка култура у којој се увек тражи и велича некакав вођа, доживљен (а пре свега маркетиншки испродукован) као „спасилац народа“ у кризном времену. Оно што је у овом моделу опасно јесте да се слепа оданост „вођи - спаситељу“ плаћа губитком сопствене личности у беспоговорном прихватању ставова одозго, као и наредби које се неупитно извршавају. Тако добијамо аморфну масу поданика, која се обликује по самовољи једног човека и његове клике. Баш преобликовање таквог културног обрасца мора бити примарни (свакако не једини) циљ нових снага. Да је то заиста тако најбоље говори и начин организовања спроведен унутар самог нашег покрета, а он подразумева хоризонталну структурираност, где су једанкост међу активистима и међусобно уважавање различитости високо изражени.
ПОСВЕТИТИ ПАЖЊУ МЛАДИМА
Како се изборити за демократску и политички нормалну Србију?
Неопходан услов изградње жељене нормалности је посвећивање пажње младим генерацијама и њиховом схватању истинских вредности, на којима почива могућност опстанка једног друштва и функционисање институционалног оквира једне државе. Тим генерацијама треба ставити до знања да су важни, потребни и пожељни чланови заједнице чија будућност зависи од њих. Тренутна политичка гарнитура, лажни стручњаци и њихове бесрамно „стечене“ дипломе, правна несигурност, социјално-економски услови, брутално вулгарни и бесмислени медијски садржаји, јако изражене социјалне разлике, једноставно ““ друштвена неправда, нису окружење у којем се неко нормалан жели задржати. Зато му остаје да ту нормалност ствара или да побегне одавде. Локални фронт је решио да остане.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa