Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
КУКУРУЗ ОБЕЋАВА ДОБАР РОД

СТАБЉИКЕ КАО ГОРА

Засејан на убедљиво највећим површинама, кукуруз на њивама у шабачком крају обећава добар род. Почев од припреме земљишта, преко сетве, ђубрења и заштите биљака, све је било скромније или највише према могућностима сваког произвођача. Оно најзначајније по сведочењу ратара, до сада је било на њиховој страни, а то су временске прилике.
- Стабљике кукуруза су “изђикале“ као из воде. Лиске се модре као у срећна времена, а већ је добро “осекао род“. Била би добра још једна добра киша, ради бољег наливања зрна и високи приноси неће изостати.
Не треба заборавити ни чињеницу да је пољопривреда “фабрика под ведрим небом“ и све док зрно не буде на сигурном, не би се требало радовати, каже Бранко Максимовић, пољопривредник из Штитара, који укупно обрађује 10 хектара ораница. Највише гаји житарице, без обзира на њихову ниску профитабилност.
- Драже ми је и лепше се осећам кад боље роди. Корист је минимална или никаква у последње време, а највећу количину користим за исхрану стоке, додаје Максимовић.
Пољопривредни стручњаци у Мачви, на неким њивама приметили су појаву штеточина ( најчешће трулеж на клиповима младог кукуруза). То је кажу због претеране влаге али то не би требало да нанесе озбиљнију штету усеву.
Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa