Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ПОСЕТА НЕМАЧКОГ АМБАСАДОРА ШАПЦУ

ПРИМЕР ДОБРЕ САРАДЊЕ

Шабац је богат добрим иницијативама и пројектима и негује тесну сарадњу са немачким компанијама и државом, рекао је Алекс Дитман.
Наша Индустријска зона може да буде место за нове немачке инвестиције, а наша предузећа одлични партнери немачким компанијама, истакао је Небојша Зеленовић
Амбасадор Немачке у Србији, Аксел Дитман, боравио је у среду у Шапцу. Том приликом је посетио немачке компаније које послују на територији града. Прво је са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем и његовим сарадницима обишао компанију “Фрути“ која производи Синалко, а потом и “Хемофарм“ који је део немачке “Штада“ групе.
Немачки амбасадор је изразио задовољство што је први пут имао прилику да буде гост Шапца, кроз који је до сада само пролазио. Рекао је да је ово традиционално индустријски и трговински град са добрим положајем у средишту саобраћајница, поред реке Саве и коридора који води ка Босни и Херцеговини.
-Шабац је богат добрим иницијативама и пројектима и негује тесну сарадњу са немачким компанијама и државом. Велики број немачких компанија послује у Србији, око 350, и оне су отвориле укупно 31.000 радних места. Две велике немачке компаније раде у Шапцу, “Хемофарм“ у старој, и “Синалко“ у новој индустријској зони. Јако велики број пројеката смо реализовали у Шапцу. Помоћу ЕБРД (Немачка развојна банка) урађени су значајни пројекти. Они се односе на област топлана, водопривреде, а дати су кредити и за развој инфраструктуре. Такође имамо и пројекте у области образовања. Надамо се да они доприносе даљем развоју града, изјавио је Аксел Дитман.
Амбасадор Дитман је са градоначелником Шапца и менаџментом “Хемофарма“ обишао фабрички погон ове фирме. Шабачка фабрика лекова специјализована је за производњу нестерилних фармацеутских производа, сирупа, капсула и таблета. Запошљава 357 људи и снабдева европско тржиште. Ове године обележавају 10 година од како је постао део фармацеутске компаније “Штада“ и за то време у модернизацију опреме и производње, али и обуку радника је уложено више од 200 милиона евра.
-Данас “Хемофарм“ послује на три континента у 38 земаља света. Обим производње расте последњих година и проширујемо портфолио новим производима. До краја године заокружујемо годишњи план инвестиција вредан 4,5 милиона евра. Прошле године пустили смо у рад постројење за прочишћавање отпадних вода вредно 1,2 милиона евра. Према оцени релевантне установе у оквиру Светске банке “Хемофарм“ је у 20 најбољих фабрика у свету по енергетској ефикасности. Кораци који су нас ту довели направљени су на локалу, рекао је директор “Хемофарма“ Шабац Драган Тошић.
Градоначелник Шапца је истакао да је врло важно да европске дипломате посете град и виде какве све могућности пружа. “Хемофарм“ је навео као један од позитивних примера доброг пословног амбијента.
-Град Шабац је најбоље место за инвестиције у Србији и то доказујемо наградама које смо добили. Јасно смо опредељени ка ЕУ као град и регион. Верујемо да ЕУ наш највреднији партнер, а у оквиру ње и Немачка. Наша Индустријска зона може да буде место за нове немачке инвестиције, а наша предузећа одлични партнери немачким компанијама. Обећали смо нашим грађанима да ћемо у наредне четири године да им пружимо прилику да зараде више, а онима који не зарађују да почну да зарађују. То је наш најважнији задатак, рекао је градоначелник Зеленовић.
Градоначелник се захвалио амбасадору и Дитману на посети и изразио уверење да ће захваљујући њему Шабац остварити нове добре пословне контакте.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa