Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ШАБАЧКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ 2016.

ТРАДИЦИОНАЛНО АЛИ И ДРУГАЧИЈЕ

О укусима се не расправља, те вредносно одређивати овогодишњи Шабачки летњи фестивал (ШЛФ) и упоређивати са претходним није примерено. Ипак, како наводе организатори, ово је био најпосећенији ШЛФ. Током три фестивалске вечери Стари град је посетило око 20.000 људи
Прве посетиоце поздравио је “Спрж“ и донео почетну енергију коју су додатно подигли други наши суграђани, бенд “Илевен“. Оставили су “све, петак увече“ краљу тамбурице, Звонку Богдану. Мрак се већ спуштао, а иако је било много гостију у мајицама панк и хард рок бендова, радо су, слушајући господина у црном оделу, лутали кроз време и “војвођанску равницу“. Велико финале беше наступ Момчила “што пева бам, бам, нећу ништа да знам“. Многи оспоравају његову музичку вештину, али деценије трајања, неколико хиљада посетилаца свих генерација и песме које знају сви, сведоче другачије. Стих у балади “Зажмури“ и навијачки коментар Бајаге “погодили“ су “неког из масе“, а процена појединца била је да је најадекватније прецизности проверити гађањем бине пивом. Срећом, наступ је настављен и приведен крају без сличних догађаја.
Увод у друго вече припао је још једном домаћем младом бенду које суграђани познају са клупских свирки. Шабачки трио “Слонз“ поздравио је прве фанове, а својих сат времена имао је, први пут у Шапцу, хип хоп двојац В.И.П. Негде око 21, после неколико година, “деде су се вратиле у наш град“. Околним путем, преко Пуле до савске обале стигао је “Атеист реп“. Казивао је о нашем менталитету, певајући вођи, друштву које срља све ниже, далеко од правде “једнаке за све“. По оценама многих, наступ за памћење имао је “С. А. Р. С.“, слављеници који су овог лета напунили 10 година. Лакши ритам, песме које су “винуле“међу најпопуларније бендове Србије, али и “релативно нове баладе, већ непревазиђена “Лутка“, “Клинка“, “Пепео“, ширили су мир и љубав, нештедећи ни оне који “то раде“. Од оснивања до данашњих дана, “Ван Гог“ и ШЛФ су нераздвојни. Шести или седми пут Ђуле је наступио на манифестацији, а уз музичку ретроспективу 30 ““ огодишње каријере, поздравио је и представио најмлађе посетиоце, будуће рок звезде.
Кофеин разбуди, а припрему за “звезде“последње фестивалске вечери, направио је новосадски “Кофеин“, ново име на алтернативној рок сцени. Част овог подручја, у недељу, “бранио“је “Сиемпре Пелигросо“. Квартет иза себе има године искуства, наступе у Србији, Црној Гори, а последње две године посветили су новом албуму. Састав “Ничим изазван“био је увертира за јединственог и непоновљивог Мила Кекина и можда водећи хрватски панк бенд “Хладно пиво“. У време када се немоћ прикрива приземним и маси увек пријемчивим “националним поносом“, фронтмен Загрепчана промовисао је, стиховима и разговором, здрав разум, логику и промишљање својом главом. Нису заборављене ни мале и велике љубави, момци које девојке “дриблају као Меси“, и машу репом као Леси“, “биолошки сат“ и подсећање да ипак “није све тако сиво. Тачку на “маин стаге“ наступе овог лета ставио је, како се сам представља, писац о људима, псима и мишима“ Марчело и “Напети квинтет“.
Фестивалски простор је велики, а на располагању су били “селфи торањ“, штандови за игру, окрепљење, роштиљ, пиће, сарајевски ратлук, али и место за куповину сувенира.
Дуго су шабачка тврђава и ШЛФ имали нераскидиву спону која није прекинута ни 2016. но овај пут “старо здање“ било је место где су уживали љубитељи техно и хаус звука. Сваке од три фестивалске вечери, бар за неколико стотина поклоника, важнија бина била је у старом здању. Од 22 сата до радних јутарњих сати наступило је двадесетак ди џејева, уз “велико финале“, завршну журку Дарена Емерсона и Марка Настића.
КАМПЕРИ
- Ми смо редовни гости сваке године, Митровица није далеко, али волимо да кампујемо и Шабац је редовна летња дестинација ““ истче Александра из Сремске Митровице.
- Распоред је сличан као на Бир фесту, али С. А. Р. С. и “Хладно пиво“ никада не досаде и када год су у околини, ту смо и ми ““ додаје Марко.
- Четврту годину кампујемо, јесте незгодно што више није бесплатно, али снашли смо се и сада уживамо. Извођачи нису лоши, али ово је моја екипа са којом свугде радо путујем и тако смо поново код вас ““ каже Јована.
Њихови суграђани: Жика, Ненад и Драган утиске сумирају кроз “опуштено ћаскање“.
- Разумемо сврху наруквица, ограде, обезбеђења, али мало је чудно када вас овако одвоје, али добро, лепо је све у свему - Ма добар је, мало ми Бајага и Звонко искачу из концепције, али људи трају имају фанове и “риспект“: - Ја их слушам, али их први пут видим уживо, “цоол“ је то. - Људи супер је, опуштенција, уживамо, “пеаце анд лове“ ““ смењивао се “тројац“.
- Први пут смо овде и супер је, идемо по свим фестивалима и ово је један од најбољих кампова. Чисто је близу је река, има хлада, немамо замерки ““ тврди нам Урош из Неготина, који је дошао се својом “дружином“ Ђолом и Немањом.
- Волимо фестивале, посећујемо сваки, надамо се и новим пријатељствима и вечним успоменама, а ово су и бендови које и кући слушамо ““ закључује Ђорђе.
- Моји су из Шапца, овде сам и рођен, али сада смо дошли циљано три дана, на ШЛФ ““ појаснио је Жељко, Шапчанин који живи у Бечу.
ÊЧекамо лето 2017. године.
Текст и фото: Д. Благојевић / О. Гаври

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa