Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
УСЕВИ КУКУРУЗА У ОДЛИЧНОМ КОНДИЦИОНОМ СТАЊУ

СВЕ ПО ПЛАНУ

Повољни временски услови праћени повременим падавинама допринели наливању зрна које, ако све протекне како треба, обећавају добар принос
Падавине током летњег периода обезбедиле су довољно влаге усевима кукуруза. Тако је на око шездесет хиљада хектара под овом најзаступљенијом биљном врстом на територији четири општине Владимирци, Коцељева, Богатић и Шабац ситуација у изузетно добром стању.
- Захваљујући повољни временским условима није дошло до подгоревања кукуруза што је веома битно. У моменту оплодње било је високих температура али оне нису трајале дужи временски период, односно период од седам до десет дана. Познато је да температуре преко тридесет два степена сметају биљкама уништавајући полен и ометајући оплодњу. Високе температуре нису биле праћене ни топлим ветровима тако да можемо рећи да је оплодња била успешна. Фазе кроз које он сад пролази се одвијају онако како то наши пољопривредни произвођачи и ми стручњаци очекујемо. Наливање зрна одвија се јако добро тако да можемо очекивати више приносе него прошле године - каже Светлана Златарић, дипл. инж. ратарства из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Како се из године у годину све више пољопривредних произвођача одлучује и за силажу, поготово у годинама када је присутна суша, најважнији је избор хибрида.
- Силажа треба да буде основа оброка свих преживара на газдинству. Свакако не може бити замена концентрованој храни али се прижељкује и пожељно је да је буде двадесет одсто више у току године како би могла да се користи целе године. Наша препорука је да се прави већи избор хибрида на газдинствима. Поготово ако се ради о већим. У зависности од типа, односно врсте стоке, на газдинству, да ли је у питању тов или производња млека, потребна је силажа. Битна је њена припрема јер у великом проценту учествује у исхрани стоке, посебно у зимском периоду. Веома је значајна за исхрану крава музара - истиче Светлана.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa