Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ПРЕД ОВОГОДИШЊЕ ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ У МАЧВИ

НОВО УЗ ПРИЗВУК СТАРОГ

Најпре “Хајдучка регата“, седмог августа од Прњавора, преко Бадовинаца до Црне Баре. Потом у суботу 13. и недељу 14. августа завршни програми овогодишње, традиционалне манифестације
Често с подозрењем гледају на оног ко бар једном није окушао срећу у хајдучији. И у литератури је записано да су таквог сматрали мекушцем и третирали га као неког коме “снага и образ нису за понос“.
Девојке су подсећа историчар Радош Љушић, хајдуцима биле опчињене. Истина, било је и оних који су им правили невоље, срамотили их и брукали али хајдучка реч и стаситост се нису могли одбацити. Девојачка срца су била на хајдучкој страни.
Љубоморно чувајући успомену на Хајдук Станка, Зеку Буљубашу и његове голаће, на Мачву зелених вајата, Мачву Јанка Веселиновића, Мачвани ће и овог пута, друге недеље августа ( 13. и 14. субота и недеља разни програми ) крај Дрине у Црној Бари организовати “Хајдучке вечери“. Биће то још једно подсећање на свадбене обичаје у Мачви од пре једног века. Уз параду фијакера у свадбеној поворци, младу и младожењу, веселе сватове у Етно парку у Совљаку, биће обављено венчање по старим обичајима.
Као и претходних година момачко надметање за избор харамбаше привлачи највећу пажњу. Интересовање је велико, а како и не би било када се зна да ће будућем харамбаши на дар припасти сабља Димискија, најсветлије хајдучко одличје и примат првог, најуспешнијег међу више храбрих, вештих и снажних момака, који ће одмерити снаге у традиционалним хајдучким дисциплинама. Организатори Туристичка организација општине Богатић, под покровитељством општине Богатић, Министарства туризма и телекомуникација, подржани од стране Сталне радне групе за регионални рурални развој у југоисточној Европи-СЊГ кроз пројекат Европске уније “Подстицање регионалне сарадње и уравнотежен територијални развој земаља западног Балкана у процесу интеграције у ЕУ“као и бројни други спонзори, позивају све жељне доброг дружења и забаве.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa